Sok a gyorshajtó

2022.10.21. 16:28

„Nem merjük az utcára engedni a gyerekeket” – békés demonstrációt tartottak Debrecenben

Megelégelte a Fészek lakópark közössége a lakóövezetet egérútként használó gyorshajtókat, ezért pénteken kora délutánra békés demonstrációt szerveztek a Tócópart utcai játszótérre.

Forrás: Molnár Péter

A békés tüntetésen csaknem száz ember vett részt, a kérdéses útszakasz a Tócópart utca Kishegyesi úttól a Lóskúti utca Határ közötti részén húzódik. A lakók szerint itt rendszeres, hogy 60 vagy akár 100 kilométer per órás sebességgel hajtanak át az autósok. Tovább nehezíti a helyzetet a Kishegyesi úton folyamatban lévő útfelújítás, ami jelentős torlódáshoz vezet, így a dugót elkerülve sokan használják elkerülőként a lakóparkot keresztülszelő utat, ezzel sokszorozva a problémát.

– Lakóövezet lévén az útszakaszon 20 kilométer/órás maximális sebességgel lehet közlekedni, és csakis célforgalommal hajthatnak be, aki áthajtásra használja, szabálysértést követ el – mondta a helyszínen a Haon érdeklődésére a lakóközösség képviseletében Bodnár István Sándor. A férfi hozzátette, tarthatatlan a helyzet. Mivel nincs kiépített járda – vagy csak szakaszokban, rossz minőségben – gyakran gyermekkel vagy éppen babakocsival az úttesten tudnak közlekedni a lakók, ám a gyorshajtók miatt veszélyeztetve érzik magukat a kisgyermekes szülők. – Nem merjük utcára engedni a gyerekeket. Régebben itt bicikliztek a házak előtt, azonban mára eltűntek a játszadozó gyerekek, mert féltjük őket a balesettől. Sokan akkor sem lassítanak, ha babakocsit toló nőt látnak az úttesten – mondta.

Bodnár István Sándor szerint főként reggelente és a délutáni órákban szabályszerűen özönlenek az autósok. Megoldásként főképp trafiboxot vagy az átmenő forgalmat kizáró sorompót javasolna. Mint mondta, problémájukkal keresték az önkormányzatot, valamint többször jelentették a rendőrségen is a szabálytalankodást.

Érdeklődtünk a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnál, tudnak-e a problémáról. Válaszukban azt írják, az október közepén érkezett lakossági jelzésekre reagálva folyamatosan és visszatérően ellenőrizik az adott településrészt. Mint írják, az ellenőrzések eredményeként több esetben figyelmeztetéssel, és helyszíni bírsággal szankcionálták a szabálysértést elkövetőket.

A forgalomlassító technikai elemek – például a forgalomlassító padka – telepítése nem tartozik a rendőrség hatáskörébe. A Debreceni Rendőrkapitányság a szolgálat szervezésénél minden esetben figyelembe veszi a lakosság panaszát, jelzését. A jövőben is kiemelt figyelmet fordít az adott településrész közlekedésrendészeti ellenőrzésére – zárul a válaszuk.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában