Szép volt!

2022.10.17. 13:58

Megcélozták az első helyet, össze is jött: országos vadászvetélkedőt nyertek debreceni hallgatók

Állathang- és nyomismeretben is bizonyítottak.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Egyetem agrárosainak sikerével zárult az idei Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedő

– közölte a hirek.unideb.hu.

A kétnapos országos megmérettetésen hat felsőoktatási intézmény indult. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) vadgazdamérnök-hallgatóinak két csapata az első és a második helyen végzett. A fiatal vadászok elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak.

- A vadgazdálkodás nemzetgazdaságunk meghatározó területe, amelyhez hozzátartozik egyebek mellett az erdőgazdálkodás és a biodiverzitás fenntartása. A természeti erőforrásokkal való gazdálkodás a debreceni agrárkar szerteágazó tevékenységének is egyik legfontosabb eleme. Az ilyen szakmai versenyek ráirányítják a figyelmet arra, hogy a vad mint élelmiszer minden esetben fenntartható gazdálkodásból származik és az egyik legegészségesebb fehérjeforrás. Ezért is különösen fontos a nagy hagyományokkal rendelkező vadgazdálkodás támogatása - mondta a verseny megnyitóján Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Varga Ferenc, a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke, a verseny társrendezője a gyakorlati ismeretek fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: a vadásztársaságok a hivatás számára nélkülözhetetlen szakmai ismeretet nyújtanak a fiatal vadászoknak. A Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság éppen ezért működik együtt a Debreceni Egyetemmel a vadgazda hallgatók gyakorlati képzésében.

Az idei országos vadászversenyen kilenc csapat indult. Érkeztek versenyzők többek között Zólyomról és Sepsiszentgyörgyről is.

A hallgatók az elméleti versenyszámokban számot adtak egyebek mellett állathang-, termés- és nyomismeretből, valamint vadásztechnikai tesztet írtak. A Hortobágyon rendezett gyakorlati versenyszámokban pedig többek között koronglövészetben, fegyverösszeszerelésben és trófeabírálatban mérték össze tudásukat. Teljesítményüket ezt követően értékelte a nyolctagú szakmai bírálóbizottság

- sorolta Juhász Lajos.

A DE MÉK Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője úgy látja: a kétnapos szakmai megmérettetésen a versenyzők olyan átfogó feladatsorozaton mennek végig, amely komplex módon feltérképezi tudásukat. A Országos Felsőoktatási Vadászvetélkedő egyben kiemelkedő alkalom a szakma számára a jövő generációjának megismerésére, az egyetemek számára pedig visszajelzés vadgazda képzésükkel kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában