Eskütétel

2022.10.11. 19:10

Megalakult az új derecskei képviselő-testület

Mostantól társadalmi megbízatású alpolgármestere lesz a városnak.

Rácz Anikó, Derecske polgármestere

Forrás: Czinege Melinda

Szeptember 25-én időközi választás volt Derecskén, miután a képviselő-testület feloszlatta magát. Az új testület kedd délután tartotta meg alakulóülését, melyen a megválasztott polgármester és a képviselők a jogszabályoknak megfelelően esküt tettek és átvették megbízóleveleiket.  

Az ünnepi gyűlés elején Varga Zoltán, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az időközi választás eredményét, mely szerint 

polgármesternek Rácz Anikót választotta a derecskei szavazók többsége, míg önkormányzati képviselői mandátumot Bakó István Zoltán, Luxeder Endre, Porkoláb Gyula, Békésiné Kiss Gabriella, Benéné Kaszás Erika, Kiss Csaba, Szilágyi-Milák Éva és Szőllősi Anita szereztek. 

Ezt követően a város megválasztott polgármestere és képviselői ünnepélyesen letették esküjüket és átvették megbízóleveleiket.

– Itt az ideje, hogy az elmúlt néhány évet jellemző feszültség, rossz hangulat megszűnjön és visszatérjen városunkba a nyugalom és a bizalom. Képviselőtársaimmal megkezdjük a szükséges intézkedéseket, hogy Varsányiné dr. Antal Erzsébet visszatérhessen a munkájához – hangsúlyozta az eskütételt követően Rácz Anikó polgármester.

Főállású helyett társadalmi megbízott alpolgármester

A folytatásban öt napirendi pontot tárgyalt Derecske frissen megalakult testülete: az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet módosításának elfogadását, a város alpolgármesterének megválasztását; a polgármester és az alpolgármester illetményeinek és tiszteletdíjainak, valamint költségtérítéseinek megállapítását, végül a bizottságok tagjainak megválasztását.

– Az önkormányzat működésének egyik legfontosabb jogszabályi alapja a szervezeti és működési szabályzat. A módosítás szerint főállású alpolgármester helyett társadalmi megbízatású alpolgármestert választana a képviselő-testület – emelte ki az első napirendi ponttal kapcsolatban Rácz Anikó polgármester. Szintén e rendeletben határozta meg a testület az állandó bizottságokat is, melynek értelmében a Városfejlesztési és Pénzügyi, a Humánpolitikai, valamint a Családügyi és Esélyteremtési Bizottságokat alakították meg. – A kötelezően létrehozandó pénzügyi bizottságként működne a Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság, míg az összeférhetetlenséggel és a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával kapcsolatos feladatot a Humánpolitikai Bizottság végezné – tette hozzá a városvezető. Az alpolgármesteri tisztségre titkos szavazással Porkoláb Gyulát választották meg a képviselők.

Forrás: Czinege Melinda

A folytatásban a polgármesteri és alpolgármesteri juttatásokról szavaztak a képviselők. A polgármester illetményét havi bruttó 845 ezer forintban, költségtérítését 126 ezer 750 forintban állapították meg, míg a társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját bruttó mintegy 380 ezer forintban, költségtérítését megközelítőleg 57 ezer forintban. Az alakuló ülés végén pedig az állandó bizottságok tagjait és elnökeit választották meg a képviselők. A grémium döntése szerint a 7 tagból álló Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot Bakó István, az 5 tagból álló Humánpolitikai Bizottságot Benéné Kaszás Erika, valamint az 5 tagból álló Családügyi és Esélyteremtési Bizottságot Szilágyi-Milák Éva vezető majd.

BS 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában