Fejlesztés

2022.10.21. 14:40

Még idén elérhető lesz a szélessávú internet Nagymacson

A fejlesztésnek nagyon örülnek a településrészen élők.

Forrás: Kiss Annamarie

Megtörtént a Debrecen-Nagymacs GPON optikai hálózatépítés elnevezésű beruházás műszaki átadása péntek délelőtt, melynek részleteiről Barcsa Lajos alpolgármester beszélt a Haonnak a DEMKI Nagymacsi Közösségi Házban. – Debrecen város vezetése minden esetben törekszik arra, hogy a kertségben élők is megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz jussanak. A szélessávú internet ma már olyan közszolgáltatás, amire mindannyiunknak szüksége van. A BMW-gyár körül létrejött egy olyan hálózat, amely magát a gyáregységet és a beszállítói parkot szolgálja ki. Ez a beruházás lehetővé tette, hogy Nagymacsra is elérjen a szélessávú internet – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Kifejtette, csaknem 15 kilométer hosszú hálózat épült ki több mint 92 millió forintos bruttó értékben. A tervek szerint pedig még idén hozzájuthatnak a nagymacsiak a szolgáltatáshoz.

Forrás: Kiss Annamarie

Barcsa Lajos emlékeztetett rá, a nagymacsi játszótér májusi átadóján már említette, hogy hamarosan egy komoly fejlesztés keretében kerékpárúttal ellátott bekötőutat létesítenek Nagymacson. Mint mondta, ennek a tendernek a beadási határideje 2022. november 7-e. A több száz millió forintos beruházás keretében a BMW-gyárat körülvevő utat bekötik a nagymacsi úthálózatba.

Ezáltal a nagymacsiak a városi kerékpár-úthálózatba is be tudnak csatlakozni, valamint közvetlen összeköttetésben lesznek az autópályával, ami egy óriási lehetőség a településen élők részére.

– Rendkívül fontos Nagymacs lakosságának ez a beruházás. Körülbelül ezer ember él itt, így 391 háztartásban adódik lehetőség a szélessávú internet bevezetésére. Nyilván maga a szolgáltatás akkor fog igazán jól működni, ha az otthonokban használt eszközök alkalmasak a fogadására. Akinek például régi, elavult televíziója van, nem fogja tudni valamennyi korszerű elemét igénybe venni a szolgáltatásnak – mondta Katona Erzsébet. A körzet önkormányzati képviselője azt javasolja a nagymacsiaknak, látogassanak el a legnagyobb bevásárlóközpontunk földszinti irodájába, ahol személyre szabottan megkaphatják a számukra legmegfelelőbb szolgáltatást. A képviselő szerint a karácsonyi ünnepek alatt már mindenki igénybe veheti a hálózatot.

Forrás: Kiss Annamarie

– Alig két évvel ezelőtt említette egy helyi lakos az igényt a szélessávú internetre. Úgy gondolom, fantasztikus dolog, hogy ennyi idő alatt a gondolat eljutott a megvalósulásig – fejezte ki örömét Katona Erzsébet.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában