Mindenre van megoldás

2022.10.15. 13:22

Elveszett-e a látássérült ember a digitális korban?

A digitális társadalom fejlődése sok hasznot hoz a látássérültek mindennapjaiban.

Mindannyiunk számára ismert a Louis Braille francia nyomdász által megalkotott pontírás, mellyel sok esetben intézmények falán is találkozhatunk; de a hangoskönyvtár sem feltétlenül idegen már a 21. század emberének. Emellett persze még számos más eszköz segíti a látássérültek mindennapjait, ilyen például a távszemszolgáltatás vagy a távirányítós jelzőlámpa. 

Forrás: Czinege Melinda

A számítógép és mobiltelefon használata egyszerű lehet a látássérültek számára, ha az eszközökön elérhető felületeket megfelelő módon fejlesztették. Az alkalmazások, a weboldalak fejlesztésekor fontos volna gondolni arra, hogy ezeket a felületeket sem csak a látó emberek használják. Egyszerű példa ennek mulasztására, hogy a képernyőolvasó program nem tud mit kezdeni egy „gombbal”, melyre azért kattintunk a felületen, hogy tovább lépjen az oldal. Felcímkézve, pontosan megnevezve már egészen más a helyzet. A fejlesztéseket egyébként nemzetközi szabvány szerint kellene végezni, törvény írja elő annak módját, sajnos mégis előfordul, hogy nem boldogul a fogyatékkal élő egy-egy felületen. 

Az Újkerti Könyvtárban tartott eseményen az akadálymentes informatikáról és a beszélő okoseszközökről Bukta Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Heves Megyei Egyesületének elnöke tartott előadást. Tíz éve tanít látássérülteknek informatikát. Bemutatta többek között a képernyőolvasó programok előnyeit, és beszélt arról, mi minden vált elérhetővé a látássérültek számára az internet segítségével. Létezik például akadálymenetes menetrend, útvonaltervező (vaknavi), filmnéző alkalmazás. Elegendő a telefont az utcán maguk elé tartani, és az egy alkalmazás segítségével felolvassa, milyen utcák, merre találhatók a környezetében; és akadnak számítógépes játékok is. Kiemelte, hogy a felületek eléréséhez billentyűkombinációkat kell elsajátítania a látássérülteknek, de mint mondta, ez nem lehet akadály számukra. 

Beszélt olyan, életmódhoz köthető eszközökről is, melyek bárki számára elérhetők, és akadálymentesen használhatók. Ilyen sok más mellett a vérnyomás-, vércukorszint- és lázmérő, a mérlegek, az egészségügyi értékeket ismertető okosórák. A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete bejelentette: segédeszköz-kölcsönzőt nyit Debrecenben.

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában