Fontos készülék

2022.10.07. 12:37

Életet menthetnek az Agórában

Debrecenben már hét mentőpont található.

Forrás: Kiss Annamarie

Élet Mentő Pontot adtak át pénteken a debreceni Agóra Tudományos Élményközpontban. A városban ez a hetedik mentőpont, ami országosan egyedülállóan nagy szám – tudatta dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális igazgatója.

– Amikor néhány éve Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója életre hívta a kezdeményezést, az volt a lényege, hogy találjuk meg azokat a társadalmi szerepvállalás szempontjából felelősségtudatos intézményeket, cégeket, munkahelyeket, amelyek meghallják az Európai Újraélesztési Társaság 2015-ben meghirdetett hívó szavát, miszerint a hirtelen szívhalál túlélése szempontjából a közösségnek van óriási szerepe!

Forrás: Kiss Annamarie

Annak, hogy a bajbajutott ember mellett mindig legyen egy olyan állampolgár, aki észleli az ő hirtelen rosszullétét, tud és mer segíteni. Mer odamenni, tudja aktiválni a sürgősségi ellátó rendszert, és az egészségügy hivatásos szereplőinek kiérkezéséig a rendelkezésére álló tudással képes megkezdeni az újraélesztés folyamatát.

A másik nagyon fontos elem, hogy az a készülék, mely a hirtelen keringésmegállás okaként fellépő rosszindulatú ritmuszavart megszüntetni képes, kerüljön oda minél korábban a bajbajutott embertársunk mellé, hiszen percenként 10 százalékkal csökken ennek a betegnek a sikeres újraéleszthetősége. Ennek a készüléknek óriási szerepe van abban, hogy ezt a ritmuszavart milyen gyorsan és hatékonyan tudja megszüntetni – fejtette ki a regionális igazgató.

Debrecen meghallotta a hívó szót

– Mindezekért a program két szálon indult el, egyrészt kértük a cégeket, próbálják megteremteni az életmentő készülék megvásárlásának anyagi feltételeit, hiszen nem olcsó eszköz, több százezer forint. A másik szál, hogy legyen a készüléket alkalmazni és használni tudó személyzet minél nagyobb számban, ehhez pedig a képzést az OMSZ térítésmentesen biztosítja annyiszor, ahányszor erre szükség van, annyi személynek, ahánynak kell az adott helyen. Azt látjuk, hogy Debrecen városa meghallotta a hívó szót, és elkezdődött itt az Élet Mentő Pontok kialakítása, aminek ma a hetedik állomásán vagyunk – mondta Korcsmáros Ferenc.

Forrás: Kiss Annamarie

Úgy véli, ez hatalmas lehetőség azoknak, akik itt dolgoznak és azoknak is, akik az intézményt látogatják, hiszen tudhatják, hogy biztonságban vannak, nemcsak készülék áll rendelkezésre, hanem azt használni tudó közösség is. Köszönetet mondott mindenkinek, aki megtanulta az újraélesztés folyamatát, és ígéretet tett, hogy a tudás naprakészen tartásához megadják a szükséges képzéseket.

Kövessék a példát!

Somogyi Béla, az Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője mindenekelőtt leszögezte: reméli, nem kerül sor a készülék használatára.

– Amikor bő egy éve felvetődött, hogy egy ilyen vészhelyzetben mit tudunk tenni, miközben természettudományi élményközpontként tanítjuk az embereket a világra, a természettudományos jelenségek megismerésére, akkor az életnek, a legfontosabb dolognak a mentésére is fel kell készülnünk. Saját beruházásban megvásároltuk az eszközt, és elvégeztünk a kollégákkal egy tanfolyamot, amelyen a használatát megtanultuk. Büszke vagyok a munkatársaimra, hogy ebben partnerek voltak. Remélem, nem lesz szükség az eszközre, de ha mégis, akkor készen állunk segítséget nyújtani – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint megjegyezte, nagyon sok partnerük van, és bízik abban, hogy követni fogják példájukat. – Akinek lehetősége van rá, tegye meg ugyanezt, legyünk közösen egy védőernyő azon embertársaink fölött, akik bajba kerülnek! – mondta.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában