Történelmi esemény

2022.10.05. 13:17

Egy máriacelli kegyérem lett a hónap érme a Déri Múzeumban

A püspökség székesegyháza a Debrecenben épült Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, míg társszékesegyháza Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt plébánia-templom.

II. János Pál pápa a Hungarorum Gens kezdetű apostoli konstitúciójával 1993. május 31-én alapította meg a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyét, melyet Szent László királyunk oltalmába helyeztek, így ő lett az új alapítás védőszentje.

Az újonnan alapított püspökség székesegyháza a Debrecenben épült Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, míg társszékesegyháza Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt plébánia-templom lett. Utóbbi templom búcsúja október 8-án lesz, hiszen a Magyarok Nagyasszonya (latinul: Patrona Hungariae) főünnepet a magyar katolikus egyház október 8-án tartja, ekkor emlékezik meg a Szűzanya magyarokat oltalmazó pártfogásáról. Ilyenkor a papság és a hívek Mária közbenjárását kérik Magyarországért és a magyar nemzetért. A Hónap Érmének választott műtárgy is ehhez az ünnephez kapcsolódik – adta hírül a Déri Múzeum.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában