Nemzetközi együttműködés

2022.10.05. 14:00

Debrecennel és a régióval is erősíti kapcsolatait Svájc

A Svájci-Magyar Üzleti Találkozót tartották meg szerdán, a Kölcsey Központban.

Forrás: Molnár Péter

A Svájci Napok rendezvénysorozatnak köszönhetően október 3. és 9. között Svájc kultúrája és gazdasági sajátosságai jelennek meg Debrecenben. A program részeként szerdán tartották meg a Svájci-Magyar Üzleti Találkozót a Kölcsey Központban. A rendezvény célja az, hogy Svájc regionális szinten is erősítse a kapcsolatait cégekkel és különböző kulturális, oktatási intézményekkel. A találkozás kiváló lehetőség az információ- és tapasztalatcserére, az üzleti szereplők megismerésére, a svájci–magyar gazdasági kapcsolatok feltérképezésére.

Forrás: Molnár Péter

A gazdasági fórum résztvevőit Jean-Francois Paroz, Svájc magyarországi nagykövete köszöntötte. Elmondta: annak ellenére, hogy Svájc nem része az Európai Uniónak, jól működő, erős kapcsolatot ápol EU-s tagállambéli partnereivel. Emlékeztetett, hogy a beruházásaik Magyarország több településén megjelentek, és rámutatott Svájc kereskedelmi jelentőségére is. Mint mondta, politikai, társadalmi és gazdasági kapcsolatokat ápolhat többek között Debrecenben is, és a cél egy békés Európa kialakítása.

Mintaként tekintenének a sikerükre

Debrecen az elmúlt időszakban rendkívül komoly sikereket ért el, a városban Közép-Európai régió egyik legerősebb gazdasági hídfőállása alakulhat ki. – Több mint 10 milliárd euró működő tőke beáramlását jelentettük be az elmúlt években, ez azt jelenti, hogy az évtized végére Debrecen valóban az egyik legdinamikusabban fejlődő város lesz a régióban. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy ebben a gazdasági sikertörténetben svájci cégek is kiveszik a részüket, fontos építőkövei annak – hangsúlyozta Papp László polgármester a köszöntőjében.

Hozzátette, hogy ezen cégek nemcsak gyártási tevékenységet végeznek a megyeszékhelyen, hanem kutatás-fejlesztési célokat is megfogalmaznak, kitűznek.

Forrás: Molnár Péter

– A város oktatási rendszerével, egyetemével szoros együttműködésben képzeljük el a jövőt – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy a cél szerint a gazdaság területén működő kapcsolat a kultúra és az oktatás területén is megjelenjen. Szavai szerint, mintaként tekintenek arra a gazdasági sikerre, amit Svájc fel tud mutatni.

Hagyományt teremtenének belőle

A városvezető emlékeztetett: Debrecen kapcsolata Svájc egyik legfontosabb városával, Genffel nem újkeletű, hosszú évszázadokra nyúlik vissza. Felelevenítve a történelmi kapcsolatot, elmondta, hogy az 1700-as évek közepén, amikor egy központi utasítás tiltása miatt a debreceni városi tanács nem finanszírozhatta a Református Kollégium működését, nem biztosíthatta a tanároknak jövedelmét, akkor 18 éven keresztül érkezett svájci támogatás a cívisvárosba.

A gazdasági fórum részeként panelbeszélgetést hallhattak a jelenlevők többek között svájci vállalatok válságkezeléséről és generációválásáról, és előadást követhettek a Magyarország és Svájc között köttetett megállapodás, a második Svájci Hozzájárulási Alapról. A tanácskozás után pedig gyárlátogatást tehettek az érdeklődők a Neopac Hungary Kft. debreceni egységében.

Forrás: Molnár Péter

A Svájci Napok rendezvénysorozatot hagyományteremtő céllal először a Hajdú-Bihar megyei székhelyen tartják meg, a jövőben pedig minden évben más-más városban szerveznék meg.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában