Speciális felzárkóztatás

2022.10.13. 17:31

Debreceni misszió a menekült gyermekek oktatásáért – A Dorkász Kempingben jártunk

Jövő héttől már hétfőtől péntekig várja az iskolapad az ott élő gyermekeket.

Forrás: Czinege Melinda

Nyár végén számoltunk be arról, hogy szeptember elsejétől speciális felzárkóztató iskolai programmal segíti a fiatalokat a Debrecen melletti Vekeri-tónál található kempingben a Dorkász Szolgálat, ugyanis az UNICEF támogatásával elindítja a School to Success, vagyis Iskola a sikerhez című pedagógiai programot.

Akkor a Dorkász Szolgálat Alapítvány igazgatója, Kiss Ábel Lukács arról tájékoztatott, hogy a program nem önálló intézményként működik majd, és ez nem is célja. Helyette felkészíti a gyerekeket arra, hogy minél hamarabb helyt állhassanak a többségi oktatásban. Az egyéves program megvalósítására több mint százmillió forintot kapott a segítő szervezet, ebből a forrásból biztosítják a tanítók, gyógy- és fejlesztőpedagógusok bérét, vásárolják meg a szükséges eszközöket, és az átalakítási munkák költségeit is ebből különítik el.

Két hét előnyt faragtak

Kíváncsiak voltunk arra, hogy kicsivel több mint egy hónap elteltével milyen tapasztalatokat gyűjtöttek a programban résztvevők, és hogy milyen sikereket értek el a kitűzött célok tekintetében. Pozitív eredményekről számolt be Lénárt-Muszka Attila csütörtökön, amikor ellátogattunk a Vekeri-tó melletti kempingbe. Attila a menekült gyerekeknek létrehozott iskola vezetője lett. – A gyerekek lelkesek, és éppen emiatt, rövid idő alatt rengeteg mindent elértünk – mondta el. Attila egyébként angoltanárként végzett az egyetemen, a katedráról azonban egy idő után multicéghez vezette az élet, ahol projektmenedzsmenttel bővíthette tudását. Óriási szerencséjére, a speciális iskolavezetéshez mind a kettő kellett, és mivel a Szolgálat elképzeléseivel, kitűzött céljaival abszolút egyetért, elvállalta a vezetői státuszt. A lehetőséget sorsszerűnek véli, azt mondja, mindig szeretett volna visszatérni az oktatásba.

Lénárt-Muszka Attila
Forrás: Czinege Melinda

A szeptembertől elindult program tervei szerint mindennap, a többségi intézmények rendszerével azonos módon járnának a gyerekek iskolába. Ez szeptemberben még nem ekképpen alakult, de az indulás óta három napot már biztosítanak a gyerekeknek.

A teljes hetes oktatást november elejére időzítették, azonban olyan jó ütemben halad a szervezés, hogy már jövő héten öt teljes tanítási napot tartanak meg a gyerekeknek a tanárok. A nebulók már nyáron belekóstolhattak a tanulási folyamatokba, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet már akkor iskolát szervezett számukra. Ennek aztán akkora sikere lett, hogy sem a gyerekek, sem a szüleik nem akarták elengedni a lehetőséget. Talán ez a lendület kellett ahhoz, hogy valóban elindulhasson a kempingbe az iskola.

– Nem voltunk készen arra, hogy a mindennapos oktatást bevezessük, de kénytelenek voltunk egy átmeneti rendszert elindítani, és így szeptember elejétől kezdve a gyerekek jelenleg hetente három nap iskolába járnak. Gőzerővel elkezdtük a munkát, hogy a tankönyveket, tanszereket megszerezzük, a tantermeket rendesen berendezzük, a részleteket leegyeztessük a tanárokkal. Rengeteg munkánk van benne, de nagyon lelkes csapattal dolgozunk, nagyon lelkes tanárokat találtunk, és ami szerintem még ennél is fontosabb, a gyerekek is fogékonyak, lelkesek, szeretnek iskolába jönni – részletezte az igazgató, hozzátéve, hogy (az információnk szerint) egyedülálló rendszerhez – precedens hiányában – még sok tapasztalatra van szükség.

Szülőket, gyereket is érint

Bár a Dorkász Kempingben élő menekültek száma időről időről változik, elmondható, hogy most nincs akkora nagy fluktuáció. Jelen adatok birtokában negyvenkilenc gyermek iskolába, további 14 pedig óvodába járhat. Velük hétfős stáb foglalkozik: a legkisebbeket óvodapedagógus, a 49 iskolást négy tanár oktatja. Az iskolavezetésben ketten vesznek részt, Attila mellett Tóth Dorina Anna felel a vezető helyettesítéséért.

Az iskola célja változatlanul az integráció, tehát az, hogy ezek a gyermekek elérjék a magyar iskolarendszer által követelt szintet, és hogy idővel a környező településeken működő intézményekbe járhassanak. Ehhez főként a magyar nyelv és irodalom, továbbá a matematika tudásukat erősítik, de mellette sok más tantárggyal is kiegészülnek a hétköznapjaik. Tanulnak például környezetismeretet, informatikát, történelmet, valamint hittant is. – Az a célunk, hogy a lehető legtöbbet tudjuk adni a gyerekeknek. Ugyanakkor nem lehet elfelejteni, hogy esetükben az is fontos, hogy a szüleiket is megtanítsuk arra, hogyan kell a gyerekeket segíteni az iskolai munkában, és ezáltal a pedagógust a munkavégzésében. Éppen ezért többek között szülői klubot indítunk, de szeretnénk majd egyszer filmklubot a gyerekeknek is – sorolta Attila a jövőbeli elképzeléseiket.

A tanárok differenciáltan foglalkoznak a gyerekekkel, mindenkivel úgy, ahogy arra szüksége van, és nem elfelejtve: a háború borzalmai elől menekült családok traumákkal is küzdenek. A négy tanáron túl jelenleg az Ökumenikus Segélyszervezet támogatásának köszönhetően gyógypedagógus is dolgozik a gyerekekkel. Nem teher számukra ez a kihívás, és mindannyian hisznek a sikerben.

– Szerintem minden embernek szüksége van arra, hogy a munkája, amit végez, annak látható és értékes eredménye legyen. Amiért érdemes küzdeni, harcolni, éjszaka is fennmaradni, túlórázni. Itt nap mint nap látjuk, hogy a gyerekeknek segíteni kell. Érezzük ennek a súlyát. Szerintem úgy van értelme, úgy élvezetes a munka, ha az ember egyben missziót is teljesít. Nekünk a munkánk egyben a szenvedélyünk, és ez egy nagyon szerencsés dolog – hangsúlyozta az igazgató.

A találkozásunk alkalmával körbe is vezetett minket a kempingben. Láthattuk, hogy néhány tanterem már majdnem kész állapotában fogadja a gyerekeket, és bár például még nem volt minden számítógép a helyén, a gyerekek rajzaival már ki volt díszítve egy-egy helyiség. Van, ahol még jelenleg is folynak a munkálatok, de lassan helyre áll a rend a területen. A családok már a téliesített átmeneti szállásukból figyeltek minket, a gyerekek közül pedig voltak, akik szívesen velünk tartottak a bejáráson. Nekünk elmondták, szeretnek tanulni, és mindig várják az órákat, az igazgatójuknak pedig egy-egy rajzot is készítettek.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában