Debreceni Egyetem

2022.10.03. 08:31

Alapok hosszú távra az egyetemnek

Kossa György: az intézménynek hasznára vált a modellváltás azzal, hogy helyben lehet döntéseket hozni.

HBN

A cél: a Debreceni Egyetem Kelet-Közép-Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményévé váljon – hangsúlyozta Kossa György

Forrás: MW-archív

Az oktatási, tudományos és innovációs teljesítményekben a meghatározó európai egyetemek szintjének elérését tűzte ki célul a Debreceni Egyetem, ehhez szükség van az ösztönzőrendszerre és olyan kutatási eredményekre, amelyek a gazdasági szféra számára is hasznosíthatók – fogalmazott Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a tavaly augusztusi modellváltás óta eltelt egy évet értékelte a Campus Rádiónak adott interjúban. A hirek.unideb.hu-n olvasható összegfoglaló szerint a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte: az egyetemnek hasznára vált a modellváltás azzal, hogy helyben lehet döntéseket hozni, és hosszú távú finanszírozási alapja van az intézménynek. Mindez anyagi biztonságot és függetlenséget ad, így a legszükségesebb infrastrukturális, tudományos fejlesztésekre lehet fókuszálni.  

Partnerekkel, helyben  

– A hazai felsőoktatási intézményekhez viszonyítva a Debreceni Egyetemnek jelentős bevétele van az innovációs tevékenységéből, az összköltségvetéséhez képest viszont elenyészők az eredmények, noha ezekből a forrásokból lehetne tovább fejleszteni. A gazdaság folyamatosan fejlődik a városban, ebben a közegben kell megtalálni azokat a partnereket, akiknek érdekük kollaborációra lépni a Debreceni Egyetemmel, hiszen a fejlesztésekből nekik is hasznuk származhat – fogalmazott a kuratóriumi elnök. 

Kossa György az interjúban kiemelte: az a cél, hogy a Debreceni Egyetem Kelet-Közép-Európa egyik legjobb felsőoktatási intézményévé váljon. Mint mondta, növelni kell a minőségi, célirányosan születő tudományos publikációk számát, erre a célra 800 millió forintot különített el a fenntartó. A kuratóriumi elnök arról is beszélt, hogy létrejött az egyetemen a Biztonsági Főigazgatóság, amely integráltan kezeli az intézmény humán-, fizikai és informatikai biztonsági, illetve baleset-, munka-, egészség- és környezetvédelmi kihívásait. Kossa György kiemelte: egy ilyen nagy és nyitott intézmény esetében a vagyonvédelem különösen érzékeny terület, ezt segíti a campusok területén működő járőrszolgálat. 

Kifejtette, a kuratórium a jövő formálásán dolgozik, a Debreceni Egyetem megújulását tűzte ki feladatául, s az új módszertanok, megoldások alkalmazására fókuszálva igyekszik fejleszteni az egyetemi közösséget, gyarapítani a kutatóműhelyek közötti kollaborációkat, a különféle tudományágak közötti együttműködéseket, valamint bővíteni a nemzetközi kapcsolatokat. Ennek egyik meghatározó eszköze lehet a most megalakult Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület. 

HBN 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában