Elkészült a kerékpárút

2022.10.20. 16:55

A jövőben akár Tiszaújvárosba is áttekerhetnek a polgáriak

Szinte az egész város biztonságosan bejárható már kerékpáron is.

Forrás: Molnár Péter

Március elején rakták lenne annak a beruházásnak az alapkövét, amelynek eredményeként körülbelül 8 kilométernyi kerékpárúttal bővült Polgár belterülete, valamint a város külterülete is Tiszaújváros irányában. A fejlesztésre mintegy félmilliárd forint uniós és kormányzati támogatást, valamint saját forrást is fordított az önkormányzat, melynek része továbbá a Király-ér felett egy önálló kerékpárhíd is.

– Tizenkét évvel ezelőtt határozta el Tiszaújváros és Polgár vezetése azt, hogy kapcsolatukat szorosabbra fűzik, és testvérvárosi megállapodást kötnek. A kialakult együttműködésnek egyik legfontosabb célja a két település közötti kerékpáros összeköttetés megvalósítása – idézte fel köszöntőjében Tóth József, Polgár polgármestere csütörtökön, a beruházás ünnepélyes átadóján.

Forrás: Molnár Péter

Elmondta, a megvalósításra a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklus pályázati lehetőségei által nyílott lehetősége az önkormányzatnak. 

A támogatási kérelem benyújtásakor még nem tudták előre, hogy mennyi nehézségbe ütköznek időközben, de mindkét oldal hitet tett az eltervezett projektek eredményes megvalósítása mellett.

 A most elkészült szakaszoknak köszönhetően több utcán is kerékpárúton közlekedhetnek a helyiek, biztonságos körülmények között közelíthetik meg az ipari parkot, a bevásárlóközpontokat is. 

– A munkát még folytatni kell, hogy a Tisza-gátra el lehessen jutni. A megyehatárig még 800 méter hiányzik, melynek része az ott lévő forgalmi csomópont átalakítása is – tette hozzá. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere beszédében kiemelte: a már csak mintegy 2 és fél kilométer hiányzó Borsod megyei szakasz kialakításáról megvan a kormányhatározat, a tervek rendelkezésre állnak, és várhatóan a következő év végén a kivitelezés is meg fog történni. 

– Az egyik legfontosabb üzenet a mai napon: amit vállaltunk, sikerrel teljesítettük – mutatott körbe Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke. Kiemelte, a tervezések, stratégiák megfogalmazása során minden esetben igyekeznek a lakosság igényeit, érdekeit figyelembe venni, és azok szerint megvalósítani a projekteket. – Az elmúlt nyolc évben a megyei közgyűlés egyhangúan szavazta meg valamennyi fejlesztési projektet a megyében. Ezek több mint 70 milliárd forint támogatást jelentettek – tette hozzá.

– Nagyon sok nehézség volt az elmúlt időszakban, de ennek a kerékpárútnak valóban örülni kell. Az, hogy ilyen sokan itt vannak, azt jelzi, önök is örülnek, becsülik ezt a beruházást – szólt a résztvevő, több tíz kerékpárral megjelent lakoshoz Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Kiemelte, a következő időszak feladata, hogy a hiányzó, megyehatárig tartó szakasz kialakításához szükséges forrás rendelkezésre álljon, és az átalakítandó csomópont kerékpárúthoz tartozó részének költségei ne a várost terheljék.

Forrás: Molnár Péter

A beruházás során új kerékpárút épült a város külterületén, Tiszaújváros irányában, egy önálló kerékpáros hidat építettek a Király-ér felett, továbbá a város belterületén, a 3324-es számú országos közút mentén kétoldali kerékpársávot alakítottak ki. Mindezek mellett a Rákóczi Ferenc utca mintegy 2 kilométeres szakaszán, a meglévő burkolaton, valamint innen a fürdőig alakítottak ki kerékpáros nyomvonalat. A projekt során fedett kerékpártárolót helyeztek ki három helyszínen is. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában