200 éves múlt

2022.09.21. 20:00

Zsákáig is visszavezethetők II. Erzsébet rokoni szálai

Kevesen ismerik a néhai brit királynő magyar felmenőit.

A zsákai Rhédey Kastély ma kiállítótérként fogadja a régmúlt iránt érdeklődőket

Forrás: Kiss Annamarie

Több mint hetven évig töltötte be Nagy-Britannia trónját II. Erzsébet királynő, akit hétfőn kísértek utolsó útjára a Szent György-kápolnához. A Windsor-dinasztia ikonikus uralkodójáról azonban kevesen tudják, hogy magyar felmenőkkel is rendelkezett. A családfa erdélyi ágai egészen az 1812 és 1841 között élt Rhédey Klaudia grófnőig érnek fel.  

A Rhédey család története egészen az ősi magyar Aba nemzetségig vezethető vissza, akiknek a mai Nagyréde környékén volt az ősi birtokuk. Innen vették fel nemesi előnevüket.

1466-ban kaptak nemesi címeres oklevelet Mátyás királytól. 1606-ban II. Rhédey Ferenc már báróí címet kapott Bocskai István fejedelemtől, majd 1617-ben Bethlen Gábor erdélyi fejedelem II. Rhédey Ferencnek fejedelmi adományként adta a zsákai uradalmat, Zsáka városát és várát, valamint a hozzá tartozó településeket.

Egy bécsi bálban kezdődött minden

– Gróf Rhédey Gábor 1858-ban építette a zsákai Rhédey Kastélyt, és az ő elsőfokú unokatestvére volt Rhédey Klaudia grófnő, aki II. Erzsébet királynő ükanyja volt – ismertette a Haon érdeklődésére a család történeti gyökereit Mocsnik Tamás, a már kiállítótérként működő Rhédey Kastély igazgatója.

Rhédey Klaudia grófnő édesapja, gróf Rhédey László császári királyi kamarás volt, akinek a családját az uralkodó meghívta egy bécsi bálba. Ezen a bálon találkozott Rhédey Klaudia grófnő és Württemberg Sándor herceg. A fiatalok szerelmesek lettek és rövid időn belül össze is akartak házasodni.

Rhédey Klaudia és leszármazottainak családfája postabélyegek másolatának illusztrálásával
Forrás: Kiss Annamarie

A kapcsolatukat azonban a herceg családja nem nézte jó szemmel, mivel rangon alulinak (morganatikusnak) tartották a Rhédey gróf kisasszonyt. – A herceg végig kitartott a grófnő mellett, és azt mondta, hogy mindenképp szeretne összeházasodni vele. Ebbe a Württemberg királyi család csak akkor egyezett bele, amikor Württemberg Sándor herceg lemondott a trónöröklési jogáról – mondta a szakember.  

A házasság létrejött, azonban az akkori württembergi király nem adott hercegi címet Rhédey Klaudiának és gyermekeinek sem, így a Hohenstein grófi címet kapták. Azonban I. Vilmos württembergi király 1863-ban már megadta a grófnő gyermekeinek az ősi württembergi Teck hercegi címet. Rhédey Klaudia grófnő fia, Teck Ferenc herceg számára ezáltal megnyílt a lehetőség, hogy királyi családba házasodjon be, így III. György brit király unokáját, Mary Adelaide cambridge-i hercegnőt vette el.  

India császárnője is volt Rhédey Klaudia unokája

– A házasság után a cambridge-i hercegnő palotájába költöztek a Richmond Parkban. A gyermekeik már ott születtek: három fiú és egy lány. Utóbbi, Teck Mária később a yorki herceggel ismerkedett meg, aki V. Györgyként lépett végül Anglia trónjára 1910-ben – ismertette a rokoni szálakat Mocsnik Tamás.

Rhédey Klaudia unokája ezáltal angol királyné lett, aki férjével az utolsó volt, akiket még a brit gyarmatbirodalom miatt India császárává és császárnőjévé is megkoronáztak.

A királyi és császári párnak két fia is Anglia uralkodója lett ezután: VIII. Edvárd 1936. január 20-tól december 11-ig, majd VI. György 1936. december 11-től 1952-ig. Utóbbi lánya volt II. Erzsébet, aki 1952. február 6-tól egészen 2022. szeptember 8-ig uralkodott a brit birodalom trónján, és vált nem csak a szigetország, de az egész világ egyik legikonikusabb alakjává.

A kastély eredeti zongorája is megvan még
Forrás: Kiss Annamarie

Mocsnik Tamás igazgató elmondta, hogy nem rendelkeznek arról információval, hogy Rhédey Klaudia grófnő egyenesági leszármazottai jártak-e a zsákai Rhédey Kastélyban, azonban II. Erzsébet fia, a most trónra lépett III. Károly, korábban walesi hercegként már ellátogatott az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastélyba.  

A zsákai Rhédey Kastély a család egyetlen olyan kastélya, mely hazánkban látogatható. Falai között vannak eredeti bútorok is, ugyanakkor sok, a kastélytulajdonosokhoz köthető emléktárgy, festmény és kiállítási tárgy vezeti körbe a látogatót a Rhédey család és a kastély történetén.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában