Megalakult a grémium

2022.09.14. 16:47

Szaktekintélyek alapítottak testületet

Hazai és nemzetközi tudósokból és szakemberekből álló bizottság segíti a Debreceni Egyetem munkáját.

Forrás: Czinege Melinda

Ünnepélyes keretek közt vették át megbízólevelüket a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületet (TTTT) hazai és nemzetközi tagjai a testület hivatalos alakuló ülésén szerdán délután a Debreceni Egyetem Főépületének Aulájában. Az országosan is egyedülálló, ötvenhét tagú bizottság a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének és menedzsmentjének a munkáját támogatja.

– A testületben helyet kaptak a világ számos kutatóhelyéről, egyeteméről érkező szakemberek, akik a kuratórium munkáját segítik azzal, hogy a hazai és a nemzetközi tapasztalatokat figyelemmel kísérve a Debreceni Egyetem által kitűzött célok eléréséhez olyan megoldásokat és olyan tudástranszfert mutatnak be, amelyek alapján dönteni tudunk abban, hogy mi kapjon hangsúlyt az egyes tudományágakban, hogy Közép- és Kelet-Európa legjobb egyeteme legyünk – mondta Kossa György, a kuratóriumi elnöke az eseményt követő sajtótájékoztatón.

– A legfontosabb kérdés, hogy a kutatások terén milyen innovációs tevékenységeket végezzünk, hogy kapcsolódjunk a gazdasághoz, hogy tudjunk olyan javaslatokkal, megoldásokkal előállni, ami segíti a társadalom működését, emellett az emberek jólétét és a gazdaság élénkítését. De nem csak ez a feladatunk: a modellváltás következményeként az oktatási piac teljeskörűen megnyílt Magyarországon is. Ebből fakadóan a mi „vevőink” a hallgatók. Számunka fontos, hogy aki a Debreceni Egyetemen végez képzést, megfelelő tudással legyen felvértezve, és az oklevele a munkaerőpiacon a lehető legnagyobb értéket képviselje – fejtette ki Kossa György.

Dr. Rusvai Miklós (jobbról) is tagja a testületnek
Forrás: Czinege Melinda

Az elnök elmondta, hogy csütörtökön már kezdődnek a szekcióülések, melynek feladatait már összeállították, és amelyekre konkrét javaslatokat, módszertanokat is várnak a tagoktól. Ezeket összevetve vizsgálják meg, melyik konstrukció a leginkább beilleszthető a Debreceni Egyetem oktatási rendszerébe.

– A Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületet arra hivatott létrejönni, hogy segítse a kuratórium elnökének és a menedzsmentnek a munkáját. A cél az, hogy az egyetem minőségi mutatói jelentős javulást tükrözzenek. A lehetőséget erre az adta, hogy Magyarországon az egyetemek egyfajta modellváltáson mentek át, mely az egyetemek autonómiájának a növelésére szolgál – nyilatkozta Nagy Péter.

A TTTT elnöke kiemelte azt is, hogy az új struktúrában az egyetemek finanszírozása a tudományos és oktatási mutatókhoz, a nemzetközi beágyazottsághoz, az ipari kapcsolatokhoz és a gazdasági szempontokhoz igazodik. Elmondása szerint a rendkívül összetett testület tapasztalatait megosztva ezeket a mutatókat hivatott tovább javítani.

HL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában