Fejlődik a falu

2022.09.06. 11:01

Nyolc férőhelyes mini bölcsődét is építenek Zsákán

A nyáron sem állt meg a munka az ezerötszáz lakosú nagyközségben.

A nyolc férőhelyes bölcsőde lesz az első ilyen intézmény a településen

Forrás: Illusztráció, MW-archív

A nyári időszakra sem állt meg a munka Zsákán, ahol hamarosan elkezdődhet a mini bölcsőde építése és a csapadékvízelvezető rendszer fejlesztése. Mindezek mellett pedig térfigyelőkamera-rendszert épít ki, és a külterületi utak egy részét is felújítja az önkormányzat.

– Európai uniós pályázaton nyertünk 95 és fél millió forint támogatást egy új, mini bölcsőde kialakítására – ismertette a Haon megkeresésére Kovács Kálmán polgármester. A beruházás hiánypótló, ugyanis a községben jelenleg nincs ilyen intézmény. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás még folyamatban van, a nyertes ajánlattevőnek fél éve lesz az épület kialakítására. – Az új, nyolc férőhelyes mini bölcsőde elindítása lehetőséget biztosít majd arra, hogy a kisgyermekes szülők hamarabb vissza tudjanak menni dolgozni – mutatott rá a településvezető.

Hasonlóan közbeszerzés alatt van a község csapadékvízelvezető rendszerének kivitelezése is. Erre szintén uniós támogatást nyert a település mintegy 127 millió 600 ezer forint értékben. A négy hónapig tartó munkálatok majd a Bessenyei György, Arany János, Bocskai István, Jókai Mór és Táncsics Mihály utcákat fogják érinteni. Mindezek mellett folyamatban van egy 15 kamerából álló kamerarendszer kiépítése is, melyet hat megfigyelési ponton helyeznek el.

– A kamerák felszerelése úgy lett megtervezve, hogy a közbiztonság javítása mellett elsődlegesen a településre bevezető utak megfigyelést szolgálják – ismertette a polgármester. Ez utóbbira a Vidékfejlesztési Programon 7 millió 200 ezer forint támogatást nyertek.

– Jelenleg a külterületi utak (kevés kivételtől eltekintve) földutak, melyek nagyobb esőzés esetén használhatatlanná válnak – ismertette egy másik nyertes pályázat indokát Kovács Kálmán. Itt külterületi utak fejlesztésre fordíthatnak 296 millió forintot, melyből 16 és fél millió önerő. Ehhez kapcsolódóan hozzátette: a közelmúltban fejeződött be az egyik belterületi út felújítása, melyre a Belügyminisztérium pályázatán nyert a település 20 millió forintot, melyet további 3 millió 590 ezer forinttal egészített saját költségvetéséből az önkormányzat.  

Kovács Kálmán elmondta azt is, hogy a közelmúltban a Magyar Falu Programnak köszönhetően elkészült egy új közösségi tér és egy szolgálati lakás kialakítása is. Előbbire megközelítőleg 22 millió forint fordíthattak, míg utóbbi beruházás mintegy 40 millió forint volt.

– A szolgálati lakás kialakítására 27 és fél millió forintot nyert az önkormányzat, a hiányzó összeget saját költségvetésből biztosítottuk. Ebből elvégeztük a kijelölt ingatlan belső felújítását, akadálymentes mosdó kialakítását, a megsüllyedt tornác helyreállítását, valamint a külső homlokzaton az ablakpárkányok cseréjét és a vakolat javítását. Emellett az épületgépészeti elemeket is felújítottuk – sorolta a településvezető. Az elkészült szolgálati lakás az önkormányzat nem helyben élő munkatársainak lakhatását teszi lehetővé.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában