Fotókkal

2022.09.30. 19:54

Madame Curie feszülő mellkasa voltunk

Aki a Kutatók Éjszakáján nem szeret bele valamelyik tudományba, az valószínűleg máskor sem.

Forrás: Molnár Péter

Bemutatták a tolvajok nyelvét, a legnépszerűbb internetes mémeket, de sramlizhatott és banánt is fagyaszthatott, aki péntek délután ellátogatott a Kutatók Éjszakájára Debrecenben. A különböző tudományok izgalmas seregszemléjét szeptember utolsó hétvégéjén évről évre Európa-szerte megrendezik azzal a céllal, hogy a kutatói életpályát a fiatalok körében népszerűsítsék.

Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett programsorozathoz ezúttal is szórakoztató, inspiráló előadásokkal, kísérletekkel, laborbejárásokkal csatlakozott a Debreceni Egyetem, a bemutatóknak a Nagyerdei Campus, az Agóra és a Szolnok Campus adott otthont. Az intézmény főépületében péntek délután kezdődtek el a foglalkozások, a Haon először a Kémiai Intézetbe látogatott el pótolni-felidézni az iskolapadban tanultakat annak reményében, hogy számonkérésben nem, látványos kísérletekben viszont annál inkább részünk lehet a bemutatón.

Érkeztek az előadásokra óvodásokkal, általános iskolás csoportokkal, sőt, középkorú házaspárt is láttunk kíváncsiskodni a hallgatók által dirigált információs pultnál. A szervezők ezúttal is arra törekedtek, hogy látogatóbarát és izgalmas oldalát mutassák meg mindannak, ami mögött sok év, gyakran érdekesnek semmiképp sem mondható tanulás áll. Szó volt a rovarvilág és a divattörténelem rejtelmeiről, a kriptovalutáról, az animációkészítés titkairól, de részt vehetett biztonsági fejtörők és rejtvények közös megoldásában, sőt a kínai teaszeánsz szabályait is megismerhette, aki csatlakozott az adott programhoz.

Az egyetem főépületében a virtuális valóságról szóló előadásra várakoztak, közben a fotófalnál szelfiztek a Kisvárdai Szent László Gimnázium végzősei, akik közül egyelőre senki nem választaná hivatásául, hogy bármilyen tudományban kutató legyen. Szórakozni, élményeket szerezni érkeztek Debrecenbe – mondták. Többen bajor táncot jártak az emeleti folyosón, máshol sejtelmes feladványok és logikai játékok várták az érdeklődőket.

Az egyetem termeinek ajtajai a délutáni órákban már leginkább az adventi naptárhoz hasonlítottak: bármelyiket kinyitottuk, mindegyik mögött meglepetés várt bennünket. Összegzésképp két fontos dolgot jegyeztünk meg Magyarország legnagyobb tudományos fesztiváljának első napján: 

megtudtuk, hogy egy másodperc is sok idő, a legfontosabb kérdés pedig a miért.    

SZD     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában