Programsorozattal készültek

2022.09.09. 13:06

A szabad jövőnket örökölhettük meg

Születésnapját ünnepli Hajdúböszörmény – pénteken a hajdúkra, Bocskai fejedelemre emlékeztek.

Forrás: Molnár Péter

Csütörtökön startolt el az idei városnapi programsorozat Hajdúböszörményben, pénteken délelőtt a Bocskai István téren, a fejedelem szobránál tartottak koszorúzással egybekötött megemlékezést. Bocskai fejedelemről mintegy 30 köztéri alkotást, szobrot tartanak számon, a hajdúböszörményit Holló Barnabás szobrászművész készítette. Az alkotást 1907-ben, a Bocskai-szabadságharc zárásának, valamint a hajdútelepítés elindításának 300. évfordulójának alkalmából avatták.

A hét hajdúváros mindegyikében (Hajdúnánás, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúszoboszló, Polgár és Vámospércs) köztéri szobrokkal tisztelegnek ma is az uralkodó előtt.

Forrás: Molnár Péter

– Nekünk Bocskai személye többet jelent, mint egy jelentős uralkodóé. A hajdúknak, azaz elődeinknek, s ezzel együtt nekünk is otthont, földet, megélhetést adott. Erre emlékezünk a város napján – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kiss Attila polgármester.

Az összetartozás ma is fontos

Az ünnepségen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke emlékeztetett: az országban valamennyien hálásak lehetünk a hajdúknak, Bocskai Istvánnak, hiszen olyan jövőt teremtettek nekünk, melynek középpontjában a szabadság áll. – Amióta itt vagyunk a Kárpát-medencében, a legfontosabb, hogy szabadságban éljünk, és éljünk azokkal a jogokkal, melyek a mi értékrendünknek megfelelőek – hangsúlyozta. A megyei önkormányzat elnöke a helyszínen két, a hajdú-bihariak összetartozását jelképező szimbólumot is átadott Hajdúböszörmény polgármesterének.

Kiss Attila átvehette a Bocskai-szablya hiteles másolatát, valamint a megyét ábrázoló, fából készült kirakót is.

Forrás: Molnár Péter

Folytatódnak a programok

Hajdúböszörmény legnagyobb ünnepe jövő szerdáig tart majd, a látogatókat sok más mellett kiállítások, koncertek és hagyományőrző bemutatók is várják. A város főtere pénteken és szombaton is népzenétől lesz hangos, hiszen a városnap ad otthon a Népzenekarok Országos Találkozójának, de lesz jazz és könnyűzenei koncert is a téren. A hétvégén faültetést és sporteseményt is tartanak, valamint a megyei önkormányzat szervezésében a hajdú hagyományok nyomában programsorozat kínál számos kikapcsolódási lehetőséget.

Jövő hétfőn a város testvértelepüléseinek delegációi érkeznek, kedden pedig sor kerül az ünnepi képviselő-testületi ülésre a Bocskai téri református templomban. A programsorozatot szerdán történelmi konferencia zárja.

BBI
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában