Fotókkal, videóval

2022.08.18. 20:22

Virágokat ültettek Debrecenben a béke és összetartozás jegyében

Fontos üzenetet közvetít a karneváli táncosok közös programja.

Forrás: Molnár Péter

Régi hagyomány már, hogy a Debreceni Virágkarneválra érkező külföldi csoportok a magyar fellépőkkel közösen ültetik be a Székelyek parkját szőregi rózsával. Az esemény a különböző emberek, népcsoportok békés együttélését szimbolizálja.

A világ szinte minden tájáról, Európából, Dél-Amerikából és Ázsiából is érkeztek táncosok az idei karneválra, akik egy rövid flashmobbal is kedveskedtek a Székelyek parkjába kilátogató közönségnek a csütörtök késő délután.

– A Debreceni Virágkarneválon azokat a virágokat ünnepeljük, amelyek a boldogságot, a szeretetet, a megértést, és a nyugalmat, békét szimbolizálják.

A mai nap, amikor jelképesen ismételten elültetünk néhány tő rózsát – ahogy a korábbi években is tettük –, akkor a virágok által szimbolizált, mindenki nyelvén érthető tartalmakra gondolunk

– fogalmazott köszöntőjében Pósán László országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a rózsa nemcsak az európai nemzetek, hanem minden más ország kultúrájában kitüntetett és megbecsült helyen áll. 

–  Néhány évvel ezelőtt elindult egy olyan hagyomány Debrecenben, mellyel összekötjük a virágokat és a magyar államiságot egy nagyon különleges módon: a Székelyek parkjában azoknak a tiszteletére és emlékére gyűlünk össze, akik már nem lehetnek velünk – kezdte beszédét Puskás István. Debrecen polgármestere hozzátette: az idei virágkarnevál ebből a szempontból egy szomorúan különleges alkalom is, hiszen megemlékeznek mindazon magyarokra, akik most egy háború árnyékában élnek a Kárpátalján vagy részesei is ennek a tragikus konfliktusnak.

Ma a béke üzenetét is közvetítjük

– hangsúlyozta. 

Forrás: Molnár Péter

Az eseményen a Bíró zenekar autentikus magyar népzenei koncertjével, valamint Drimba Cristina fiatal, nagyváradi énekesnő angol nyelvű, gitárral kísért dalaival fogadták a résztvevőket a szervezők.  

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában