Szerződésmódosítás

2022.08.24. 16:30

Új elemek a Gáborjáni utcai bölcsőde korszerűsítésében és bővítésében

A szerződésmódosítás oka műszaki szükségességből felmerülő termékkiváltások, pótmunkák és elmaradó munkák.

A Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde felújításának pótmunkái között füvesítésre alkalmas földanyagot is bedolgoznak. (Felvételünk 2022 áprilisában készült.)

Forrás: Napló-archív

Mintegy 5 millió forinttal drágult a Gáborjáni Szabó Kálmán utcai bölcsőde felújítása, miután az önkormányzat szerződést módosított a kivitelezővel – áll az augusztus 23-ai Közbeszerzési Értesítőben.

Az energetikai beruházás a 6 bölcsődei csoporttal rendelkező intézmény felújítási, bővítési munkáit tartalmazza, köztük a homlokzati falak és zárófödém hőszigetelését, a homlokzati nyílászárók korszerű, háromrétegű üvegezésű szerkezetre cserélését, a régi árnyékoló szerkezetek cseréjét, a zöldfelületek revitalizációját, új járdák és burkolat építését a játszóudvaron, konyhaátalakítást és -felújítást, fejlesztőszoba és tornaszoba kialakítását. Az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek teljes körű felújítása is megtörténik, valamint akadálymentesítés és napelemes rendszer kiépítése.

A munkára 9 hónap áll a nyertes debreceni cég rendelkezésére. A szerződésmódosítás oka műszaki szükségességből felmerülő termékkiváltások, pótmunkák és elmaradó munkák – indokol a dokumentum.

Mint részletesen kifejti, a közműcsatorna-építés (aknafelújítás) és földfeltöltés során vált láthatóvá és tapasztalhatóvá, hogy a csoportszobákhoz tartozó játszóterasz mellett meglévő akna állapota az eljárás indítása óta időben olyan mértékben leromlott, hogy az aknafedlapot fogadó betonszerkezet repedezett, helyenként hiányos, gyerekek számára rendkívül balesetveszélyes. A vállalkozó jelezte, hogy az akna felújítása szükséges ahhoz, hogy a játszóudvar a műszaki átadás-átvételt követően gyermekek fogadására alkalmas legyen. Továbbá a közbenső és utcafront felőli udvar burkolatfelületei mentén a terephez képest túl nagy szintkülönbségek vannak. Bölcsődei üzemeltetési szempontok alapján nem javasolt éles rézsűképzéssel kialakítani az udvari terepviszonyokat, mivel rendkívül baleset- és botlásveszélyes, így a pótmunka során füvesítésre alkalmas földanyagot dolgoznak be.

A kiviteli tervek 2017-ben készültek, akkor a bölcsődei játszóudvar leválasztására szolgáló fakerítések állapotát megfelelőnek ítélték. Azóta azonban a kerítéseket a környezeti, időjárási hatások oly mértékben érték, melynek következtében a lécek sérültek, korhadtak, helyenként hiányosak, a kerítés így sérülésveszélyt jelent a gyermekek számára, ezért a léceket cserélik összesen 110 méter hosszan.

A csoportszobákban új, az előírásoknak megfelelő vastagságú PVC burkolat készül mind a padlóra, mind pedig a falakra. A vállalkozó az ajánlatadás időszakában ajánlatok bekérésével megbizonyosodott arról a beszállítóitól, hogy a PVC megfelelő határidőben beszerezhető. A kivitelezés tényleges időszakában bekért ajánlatok alapján azonban a burkolat beszerzése olyan hosszú időt venne igénybe, mely mellett a kivitelezési organizáció tarthatatlan.

A vállalkozó a piaci lehetőséget megvizsgálta, nem talált hasonló, a kiírásnak megfelelő műszaki paraméterrel rendelkező PVC-t. A projekt határidőben történő megvalósításának érdekében a vállalkozó a fóliázott farostlemezre kívánja kiváltani az eredeti terméket, mely felületkezeléséből adódóan megfelel a jelenleg érvényben lévő tűzvédelmi előírásoknak is. A farostlemez burkolat kialakítása a helyiségek között egységes esztétikai megjelenést eredményez.

Fentihez hasonló probléma merült fel a lapostető szigetelés leterhelő rétege (járólap) kapcsán. Az előzetes tájékozódással ellentétben, amikor a vállalkozó a kivitelezés tényleges időszakában kért ajánlatokat, kiderült, hogy túl hosszú időt venne igénybe a beszerzés. Emiatt a vállalkozó a piacon beszerezhető, előre gyártott, 6 centiméter vastagságú betonelemekkel kívánja megvalósítani a lapostetőre betervezett leterhelő réteget, az eredeti műszaki tartalom szerinti 4 centiméteres vastagságú járólap helyett.

Továbbá, a műszaki dokumentációban szereplő süllyesztett lábtörlőrács elhelyezése indokolatlanná vált, mivel az épület üzemeltetője más termékkel, más forrás útján kívánja biztosítani a bejárati ajtók előtti, nem fixen kialakított lábtörlés lehetőségét higiéniai megfontolásokra tekintettel.

Mindezek miatt az eredeti szerződéses összeg, 242 millió 602 ezer forint 4 millió 919 ezer forinttal, nettó 247 millió 522 ezer forintra nő.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában