Közlekedés

2022.08.30. 11:34

Tizenkét elektromos busz áll forgalomba Debrecenben

Átvették az új, elektromos buszokat, valamint a töltőberendezések telepítése is befejeződött.

Forrás: Czinege Melinda

Az év elején forgalomba állt 30 szóló és 10 csuklós jármű mellett augusztus 31-től elektromos autóbuszok is szállítják az utasokat Debrecenben – hangzott el a DKV Zrt. Doberdó utcai forgalomirányító központjánál tartott sajtótájékoztatón, kedden.

Forrás: Czinege Melinda

Az eseményen Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója elmondta, mérföldkőhöz érkezett Debrecen a közösségi közlekedését tekintve. Kiemelte, 2020 szeptemberében már teszteltek elektromos szóló autóbuszt, idén csuklóst is. 

A tapasztalatokon felbuzdulva mára összesen 14 töltőberendezés és 12 elektromos hajtású autóbusz kezdheti meg működését a városban.

Hasznos eszközök

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkára kiemelte, a projektet felölelő Zöld Busz Programot 2020-ban azért találták ki (a Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretein belül), hogy klímavédelmi megfontolásokból az önkormányzatoknak, illetve a közösségi közlekedési szolgáltatóknak támogatást nyújtsanak a helyi közlekedés zöldítésében.

Magyarországon csaknem 2900 busz van forgalomban a helyi közlekedés tekintetében. Tekintettel arra, hogy a magyar szén-dioxid-emisszió 20 százaléka a közlekedési szektorból jön, fontos, hogy minél inkább a közösségi közlekedés irányába toljuk el azt, eszközei pedig szén-dioxid-kibocsájtás-mentesek legyenek

– hangsúlyozta, hozzátéve, a demonstrációs fázist követően szintet léptek a programmal, az elkövetkezendő években 1100 buszt szeretnének lecserélni elektromos hajtásúra. – A villamos energia egy jó részét meg tudjuk Magyarországon termelni. Ellátásbiztonsági szempontból tehát fontos, hogy az elektrifikáció irányába menjünk, és ne az importoktól függjünk. A kormányzatnak is az az elképzelése, hogy az elektromos energiát favorizáljuk, a Zöld Busz Program ebbe a koncepcióba illik bele – emelte ki, utalva arra, nemcsak környezetkímélő, de olcsóbb is az elektromos buszok üzemeltetése. Igaz a bekerülési költsége jóval magasabb a dízelbuszokénál, ezért a kormány 60 százalékos támogatást nyújtott a beszerzésre, ám ez az összeg visszajön majd az üzemeltetési időszakban.

Papp László polgármester az eseményen elmondta, ez a 12 busz az első olyan nagy vidéki kontingens, amit – városi fenntartásban működő közösségi közlekedési vállalatnál – üzembe állítanak. – Az utazóközönség demonstrációs részt követő pozitív visszajelzései csak megerősítettek bennünket abban, hogy érdemes olyan autóbuszokat beszerezni, amelyek segítik a környezettudatos és elektromos közlekedés feltételeinek erősödését a városban. Az elmúlt egy évben több mint 86 százalékkal emelkedett az üzemanyag beszerzési ára, ami rávilágít arra, érdemes alternatív lehetőségeket megragadni – mondta a polgármester. Mint említette, a projekt (12 jármű, 14 töltőberendezés) 2,2 milliárd forint értékben valósult meg.

Ez egy megkezdett folyamat nagyon fontos állomása, az évben összesen 52 új autóbusz állt üzembe

– hangsúlyozta.

Forrás: Czinege Melinda

Fontos üzenet

Weingartner Balázs József, a Humda Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében a környezettudatos közlekedés fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, maga a buszok dizájnja is különleges üzenettel bír: – A Humda Green azt próbálja sugallni, hogy másképp is lehet gondolkodni. Tapasztaljuk meg, milyen élményt tud adni a csendes üzemmenettel, a zéró emisszió gondolatával való utazás – fejtette ki, hozzátéve,

a mindennapi kibocsátás terén egy ilyen busz 80 autót vált ki.

Uray Dóra, az Omnibus Hungária Kft. ügyvezetője a buszok alapadatainak ismertetése mellett kiemelte, a flotta tagjai Európa legkedveltebb autóbuszaihoz tartoznak. A buszokat új generációs lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorokkal szerelték fel.

A 12 méter hosszú, háromajtós járművek egy töltéssel akár 315 kilométert képesek megtenni.

Dr. Tenk Gábor, az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója örömét fejezte ki a projekt megvalósulásával kapcsolatban. Hangsúlyozta, Debrecen város polgárai, az idelátogató vendégek remélhetőleg némi zöld mobilitást tanulhatnak azzal, hogy ezeket a buszokat használják majd.

PSZ

Korábbi írásunk, amelyben teszteltük az egyik elektromos autóbuszt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában