Elindult a képzés

2022.08.16. 13:47

Tettre készen várják a határvadászok a szolgálatot

Megkezdődött a határvadászok elméleti oktatása.

Forrás: Kiss Annamarie

A frissen toborzott rendőröket dr. Lingvay Csaba rendőr ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese köszöntötte a szerződéses határvadász képzés kedd délelőtti nyitó ünnepségén a Készenléti Rendőrség Sámsoni úti komplexumának főépületében. 

Forrás: Kiss Annamarie

– Mindannyiunk számára ismert, milyen válsághelyzettel és problémákkal néz szembe Európa. Immár több mint egy évtizede jelentősen megnőtt az illegális migráció, illetve sajnálatos módon a szomszéd országban háború zajlik. A közelmúlt eseményeinek következtében a magyar kormány július elején úgy döntött, megerősíti az államhatár védelmét egy határvadász ezred felállításával. Az egyik század székhelye Debrecen lesz – mondta az ezredes.

Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette, a határvadász tevékenység az Országos Rendőr-főkapitányság Készenléti Rendőrségi szervezetén belül lesz felállítva. Az újonnan létrehozandó állománycsoport alapvetően az államhatár őrizetét fogja végezni, illetve a jogellenes migrációhoz kötődő szakmai munkát fogja teljesíteni.

A kormány döntését követően megkezdődött a toborzás, a jelentkezők sikeresen teljesítették az egészségügyi, pszichikai és fizikai alkalmassági vizsgálatok. A szakmai képzés 160 órát fog felölelni, amit egy hónap alatt kell teljesíteni. A határvadászok rendészeti, jogi, lövészeti, határőrizeti, határforgalmi feladatokat fognak elsajátítani. Ehhez társulnak azok a nemzetközi és hazai jogszabályokon alapuló belső normák, utasítások és törvények, melyek a határvadászok munkáját fogják szabályozni. A megszerzett elméleti és gyakorlati ismeretek kamatoztatására a számítástechnika, a híradástechnika és intézkedéstaktika elsajátítása is nélkülözhetetlen lesz 

– fejtette ki.

Forrás: Kiss Annamarie

– Magyarország államhatárának, ezáltal az Európai Unió határának védelme jelen korunkban kiemelt jelentőségű. A rendkívüli helyzet rendkívüli embereket és rendkívüli helytállást igényel. Azok, akik jelentkeztek erre a szolgálatra, elhivatottak a nemzet, a haza védelme és a rendőrség iránt. Bár fő feladatuk az illegális migráció elleni küzdelem lesz, ám ez csak az első lépcső a szakmai karrier során: további ismeretekkel a határvadászok más beosztásokban tudnak majd elhelyezkedni – véli Lingvay Csaba. 

 Vezendi Jánosné rendőralezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője felidézte, a kormány döntésének megfelelően Hajdú-Bihar megyében is megindult júliusban a toborzás a határvadász képzésre. 

Azok, akik eddig megfeleltek a feltételeknek, a mai napon kezdték meg képzésüket. Megyénkben folyamatos a toborzás. Egyrészt a megyei rendőr-főkapitányságon lehet jelentkezni, valamint toborzóinkat minden nagyobb rendezvényen megtalálják

 – mondta a Haonnak Vezendi Jánosné.

Forrás: Kiss Annamarie

– A későbbiekben a Készenléti Rendőrség állományában szeretnék elhelyezkedni, ezért úgy gondoltam, hogy ez egy jó kezdet lenne – nyilatkozta portálunknak Ozsváth Patrik Tibor, a frissen toborzott határvadászok egyike.

– Azért jelentkeztem a képzésre, mert szeretnék hivatást, illetve karriert építeni. Valamint szeretném segíteni a határvédelmet, példát mutatva és ösztönözve a fiatalokat, hogy minél többen csatlakozzanak a rendőrséghez. Már nagyon várom a szolgálatot a határon, és azt, hogy megkezdődjön az oktatás, azon belül is a lövészetre vagyok leginkább kíváncsi – mondta a képzésben részt vevő Veres Ákos.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában