Alkudozás a pusztában

2022.08.21. 14:41

Tényleg minden van a hídi vásárban

A borongós idő sem szegte kedvét a vásározóknak Hortobágyon.

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Virágkarnevál mellett megyénk másik országosan ismert, augusztus 20-hoz kapcsolódó rendezvénye a hortobágyi hídi vásár. Kezdete egészen az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor is a debreceni és a környékbeli gazdák a Kilenclyukú híd lábánál tartottak állatvásárokat.  

Augusztus 21-én délelőtt a Napló is kilátogatott a vásártérre. Bár az eső szemerkélt, így is sokan döntöttek úgy, hogy még az utolsó napon felkeresik a vásárt. Idén augusztus 19-21. között tartották az országos kirakodó- és kézműves vásárt. Az évszázadok alatt a termékpaletta változott és bővült, de a hamisítatlan pusztai életérzés megmaradt: a vásározók morajlása mellett ostorcsattogásra csikónyerítésre is felkaptuk a fejünket. 

Forrás: Molnár Péter

A sorokat végigjárva a kisipari kézművesség széles választékával találkozhattunk: ostorok, faragott botok, díszek, használati eszközök, ékszerek, kerámiák és szőttesek is közül is válogathattunk. Emellett felsorakoztak az iparcikk- és bolhapiacok, régiségvásárok termékei is. 

– Ha jól számolom, körülbelül tizedjére lehetünk most itt, a pandémia miatt két éve voltunk utoljára. Saját készítésű fatermékekkel, használati tárgyakkal, játékokkal várjuk vásárlóinkat – reagált kérdésünkre Papp János vámospércsi asztalos. Mint elmondta, igyekeznek minden alkalommal valami újdonsággal jelentkezni, hogy a régi vásárlóik se menjenek el a stand mellett a következő alkalommal. 

– Azt próbáljuk minden alkalommal elérni, hogy az emberek örömmel menjenek el a vásárból. 

Ezt az élményt próbáljuk megadni nekik, például egy trükkös fadobozzal. Ha jól érzik magukat, látnak érdekes dolgokat, akkor magukkal viszik a hídi vásár hírét, és lehet, hogy jövőre többedmagukkal térnek majd vissza – fogalmazott.

Nagyobb a tavalyinál

– A tavalyihoz képest jóval nagyobb volt, több árus kipakolt. Viszont ehhez képest kevésnek éreztem a vendéglátóhelyek számát, ahol például le lehet ülni egy üdítő mellett pihenni – osztotta meg tapasztalatait Imre, aki a szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kereste fel a rendezvényt már ötödjére. Ez alkalommal zoknit és kerámiát vásárolt. Mint mondta, a hangulatot a látogatók is meghatározták, sokan inkább kirándulni, nézelődni, mint vásárolni érkeztek. – Kevés alkudozást lehetett hallani, ez a régi vásárok hangulatának megidézését nem tudta elősegíteni – tette hozzá. 

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában