A konyhában is okosan!

2022.08.10. 07:00

Praktikák, melyekkel spórolunk az ételeinkkel, és a környezetet is védjük

Élelmiszerpazarlás helyett mentsük, ami menthető – javasolja a szakember.

Forrás: Nagyné Pálfi Zsuzsa-archív

Szinte napról napra drágul, így többet ér az élelmiszer, legyen az nyers zöldség vagy kimaradt vacsora. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ennek körülbelül harmada termelődik háztartásokban. Hajdú-Bihar megyében több kezdeményezés jött létre annak érdekében, hogy minden, ami menthető, eljusson a nehéz körülmények között élők asztalára, de utánajártunk annak is, hogy mit tehetünk a saját háztartásunkban bevásárláskor, tárolással, feldolgozással. A Naplónak a témában Nagyné Pálfi Zsuzsa környezetgazdálkodási agrármérnök, Debrecen zöld munkacsoportjának tagja mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Forrás: Nagyné Pálfi Zsuzsa-archív

A szakember szerint már a tervezéssel sokat tehetünk a környezetünkért és a pénztárcánkért, elsősorban a heti menüterv készítésével. Célszerű annyi alapanyagot vásárolnunk vagy feldolgoznunk, amennyire szükségünk lesz a heti fogásainkhoz. A heti menüterv egyben megkönnyíti a bevásárlólista elkészítését is.

Tárolás, tartósítás

Fontos megfelelően megválasztani az alapanyagok helyes tárolásának és a szezonális élelmiszerek tartósításának módját. A gombát papírtasakban tartsuk a hűtőben, a zöldfűszereket vízbe helyezve a hűtőben tárolhatjuk frissen, míg a salátaleveleket leginkább benedvesítve ajánlott hűvösre tenni. A fagyasztóba kerülhet akár kenyér vagy nagy tömb sajt, kisebb porciókra osztva.

Forrás: Nagyné Pálfi Zsuzsa-archív

A piacon vásárolt nyers tejet felforralhatjuk, így pár nap helyett akár egy hétig is finom marad. A gyümölcsökből aszalványokat, szörpöket, lekvárokat készíthetünk, több zöldségből pedig savanyúságot, de fejes káposztát pár például perces forralást követő hűtés után fagyasztóban is tárolhatunk. A zöldségekből – szárítással – könnyen fűszer készülhet.

Előrelátás, vendégvárás

Ha véletlenül elszámoltuk magunkat, és valamilyen alapanyagból többet vettünk, vagy ételből többet készítettünk, osszuk meg a baráti, családi körben. Egy nagyobb fogás esetén hívjuk át ismerőseinket vacsorára, így pazarlás helyett egy kellemes programmal gazdagodunk – tanácsolta Nagyné Pálfi Zsuzsa.

Giliszták, paránylények

Ha a gondos porciózás ellenére mégis keletkezik ételmaradék, nézzük meg, hogy „újrahasznosítható-e”. Ha a kenyér megszáradt, vágjunk kisebb kockákat, hagyjuk pár hetet szellős, sötét helyen száradni, majd daráljuk le, és kész is a panírmorzsánk. A szakember szerint van néhány zöldség, aminek a levágott héjából chips készíthető. A konyhai növényi hulladékokat a balkonon komposztálhatjuk giliszták és a virágföldből érkező paránylények (mikroorganizmusok) segítségével.

Forrás: Nagyné Pálfi Zsuzsa-archív

– Ha igazi zero waste, azaz pazarlásmentes konyhát szeretnénk kialakítani, akkor már az élelmiszer kiválasztásakor tudatosan ügyelünk kell arra, hogy ne támogassuk az erőforrás-pazarló folyamatokat – hangsúlyozta. A leginkább energiaigényes alapanyag az, amit intenzív gazdálkodásokból, távoli országokból szállítanak, csomagolnak, érésgyorsító és -lassító szerekkel kezelnek, emiatt jobb döntés hazait vásárolni, de még jobb ökológiai gazdaságban termesztett (bio) vagy majdnem vegyszermentes alapanyagokat választani. Utóbbira jó lehetőséget kínálnak a zöldség- és húsközösségi tagságok. – A legjobb döntés az, ha mi magunk állítjuk elő az elfogyasztásra szánt élelmiszert. Lakásban lehetőséget kínál a balkonkertészkedés, esetleg a hidro- vagy aquapóniás helytakarékos növénytermesztő torony, kertes házban a mélymulcsos kertművelési módot ajánlom, mert ezekben a kertben nem kell kapálnunk, locsolnunk és a gyomosodás is minimális – összegezte a szakember.

Forrás: Nagyné Pálfi Zsuzsa-archív

Kapocs szükség és fölösleg között

A keletkezett élelmiszer-felesleg összegyűjtése és újbóli szétosztása emberek tízezreinek megélhetését segíti. A segítségnyújtáson túl ez a tevékenység nagyban elősegíti ökológiai lábnyomunk csökkentését – hívja fel a figyelmet a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszermentő Egyesület.

A szervezet a megye minden élelmiszer-ipari szereplőjének biztosítja, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas felesleget karitatív célra fordítsák. Egy úgynevezett felhőszolgáltatáson keresztül az adományozó könnyen tehet felajánlást, melyet az egyesület munkatársai érintésmentesen vesznek át. Az adományozó a felajánlástól a kiosztásig nyomon követheti az élelmiszer útját.

Adományáról adóigazolást kap, így a hulladékkezelés költségeinek megtakarítása mellett az adóalapját is csökkenteni tudja, emellett jelentős munka- és adminisztrációs időt takaríthat meg a selejtezési eljárás híján.

További praktikákért érdemes felkeresni a zöld munkacsoport által elindított www.futureofdebrecen.hu oldalt.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában