Megdöbbentő beszámoló

2022.08.12. 11:44

Nyaralni ment a debreceni család, szörnyű, ami ezalatt az otthonukban történt

Kutyájukat otthon hagyták egyedül a 35 fokos hőségben.

Forrás: Facebook / Jakkel Rudolf

„Állatvédelem kicsit kívülről, kicsit belülről” címmel látott napvilágot a Facebookon egy hosszú, megdöbbentő írás Jakkel Rudolf szabadúszó fotós tollából. A bejegyzés szerzője megbeszélésen járt Szilágyi Attila Balázs állatmentőnél, a debreceni Állatvédelmi Támogató és Információs Központ alapítójánál. A tárgyalást azonban megszakította egy telefonhívás: indulniuk kellett kutyát menteni. A Debrecen jól szituált környékén álló ház udvarán mozdulatlanul feküdt egy kutya, kiderült, hogy már három napja kinn van a hőségben, miután az ott lakó család nyaralni ment – számolt be Jakkel Rudolf posztja alapján nemrégiben a Bors.

„Annyira legyengült, hogy már nem tudott felkelni”

Miután az állatmentők felvették a kapcsolatot a rendőrséggel, kimentették a betonon mozdulatlanul heverő kutyát. 

„Öreg, 12+ éves kiskutya a betonon, mellette egy sárga vödörben talán víz volt. Napok óta 35 fok… Annyira legyengült, hogy amikor már nem tudott felállni, akkor a vergődésével szabályos kört formázott maga köré a testéből távozó vizelettel és széklettel. Küzdelmes napok nyomát rajzolta a betonra” – írta a fotós. Mint kiderült, ezután szívmasszázs segítségével próbálták életben tartani a szenvedő állatot, amíg beértek vele a legközelebbi állatorvosi rendelőbe. „A kutya testén érezni lehetett a szárazságot. Mintha egy régi, poros, megkeményedett plüsst nyomkodtam volna. Nem vagyok jártas ilyesmiben, ezért átvette és az ölébe tett kutya mellkasát nyomkodta menet közben a kórházig. Miközben sírt. Valaki más kutyájáért. Aki eközben gondtalanul nyaral” – írta a fotós. 

A kutya életét azonban a gyors intézkedés ellenére sem tudták megmenteni.

Fontos és működik az állatvédelem

Jakkel azt is megindokolta, miért osztotta meg a döbbenetes történetet a nyilvánossággal. 

Mert szerintem fontos az állatvédelem. És hogy működik. Meg azért is, hogy eszünkbe se jusson kánikulában magukra hagyni az állatokat, főleg nem több napra. Ha pedig mégis, akkor tudjunk róla, hogy van, aki ilyenkor berúgja majd az ajtónkat… Remélem, hogy nem lesz eső addig, míg haza nem érnek a tulajdonosok a nyaralásból. Remélem, még ők is látni fogják azokat a nyomokat a betonon

– zárta sorait.

Az állatvédelmi törvény világosan kimondja, hogy „az állattartó köteles gondoskodni az állat igényeinek megfelelő rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről”, valamint azt is, hogy „köteles a szabadban tartott állatok számára biztosítani olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak”.

A törvény azt állatkínzás 2 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. A büntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás az állatnak különös szenvedést okoz, netán több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában