Strandbejárás

2022.08.18. 19:00

Néhány hónap múlva átadhatják a berettyóújfalui fürdőt

Csütörtökön Vitányi István országgyűlési képviselővel és Muraközi István polgármesterrel jártuk körbe az építkezés helyszínét.

Forrás: Molnár Péter

A berettyóújfalui fürdőkomplexum fejlesztése tavaly januárban kezdődött el: a 2170 négyzetméteres fürdőt 2870 négyzetméteresre bővítik ki. A medencecsarnok épületét felújítják és fedett gyógyvizes medencével, tanmedencével látják el. Bővítik és korszerűsítik a fejépületet is, ott a földszinten öltözőblokkokat alakítanak ki, a medencecsarnokhoz kapcsolódóan bővítik a wellnessrészleget finn- és infraszauna, gőz- és sókabinegységekkel, merülőmedencékkel, zuhanyzókkal. Ugyancsak a földszinten található 25 méter hosszú medence nyugati oldalában egy 75 köbméteres termálvizes medencét alakítanak ki, amit akár 40-50 pihenni vágyó is használhat egy időben, továbbá tanmedencét is építenek. Az épület teljes emeleti része a gyógyulni vágyókat szolgálja majd: egyebek mellett fizikoterápiás és hidroterápiás, valamint tangentor kezeléseket, lézer-, mágnes-, továbbá balneoterápiát, gyógytornát és gyógymasszázst, szánsavas fürdőkezelést, iszappakolást vehetnek igénybe a vendégek. Ezen felül hatágyas nappali szanatóriumot, illetve egy 65 négyzetméteres tornatermet is kialakítanak az első szinten.

Forrás: Molnár Péter

Jövőre már csobbanhatunk

Csütörtöki látogatásunk alkalmával ugyan még nem kellett fürdőruhára váltanunk azért, hogy a medencék mélyét megérinthessük, de mint megtudtuk, már nem kell sokat várni az első csobbanásig. Mint azt láthattuk, még javában zajlanak a munkálatok, víz még egy medencében sem csobog, de már rengeteget változtak a belső terek a fejlesztés márciusi bokrétaavató ünnepsége óta. Mostanra egyebek mellett több medence és belső tér burkolása megtörtént: van, ahol kék, van, ahol bézs csempe színesíti a medencék falát. A munka jó ütemben halad, bár a szomszédságunkban zajló háború – mint sok másra – erre a fejlesztésre is rányomta a bélyegét. Jelentős mértékű drágulással és anyagbeszerzési nehézséggel néz szembe a kivitelező, ennek ellenére minden remény szerint 2023 januárjában átadhatják a beruházást.

Márciusban derült ki, hogy a két és fél milliárd forintos fejlesztés 255 millió forint többletforrást kapott. Vitányi István szerint ez az egyik leggazdaságosabb beruházása a városnak, hiszen a fürdőfejlesztés a turisztikai desztináció fontos elemeként hosszútávon óriási hasznot hozhat. Berettyóújfaluba a szomszédos Romániából már most sokan érkeznek főként a nyári idény alatt, az új komplexum pedig felvirágoztathatja a helyi turizmust. Ugyanakkor a fürdőfejlesztés mindössze egy állomása a teljes beruházásnak. – A következő lépés egy legalább 50-100 férőhelyes szálloda építése, amely egyrészt az fürdőben kezeltek lakhatását, másrészt pedig a turisták elszállásolását segítheti a jövőben. A célunk, hogy legalább egy hetet el tudjanak tölteni nálunk, a bihari térségben a látogatók – emlékeztetett az országgyűlési képviselő. Hozzátette, hogy a körzetben már megvalósult és tervezett kastélyfelújítási kezdeményezések, vagy éppen a kerékpárút-hálózat bővítése is a falusi turizmus fellendítését szolgálták.

Muraközi István hangsúlyozta: a berettyóújfalui fürdőberuházás száz százalékban hazai forrásból, a magyar kormány támogatásával, valamint a helyi önkormányzat önerejéből valósulhat meg. – Az idegenforgalom mellett számunkra az is kiemelten fontos, hogy a helyben élőknek biztosítsuk az egészséges élethez való hozzáférést – emelte ki. A helyiek most a környékbeli településeken elérhető szolgáltatásokat használják ki, a jövőben viszont már nem kell a gyógykezelésekért autóba ülni vagy buszra szállni. Jelenleg közbeszerzés alatt áll a fejlesztéshez kapcsolódó mintegy 320 millió forintos eszközbeszerzés. A gyógyászati szolgáltatásokat a helyi, Gróf Tisza István Kórház fogja üzemelni. 

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában