Közbeszerzés

2022.08.03. 14:41

Nagy munka volt a nyugati kiskörút kivitelezése, több ponton is el kellett térni a tervtől

Olykor növényzet fedte el a valós helyzetet.

A kiskörút harmadik ütemét július elején adták át

Forrás: Kiss Annamarie

Számos kisebb-nagyobb változtatásra volt szükség a nyugati kiskörút harmadik ütemének építése során, emiatt a beruházó önkormányzat július 6-án módosította a szerződést a kivitelező, három cég alkotta konzorciummal – az erről szóló dokumentumot a Közbeszerzési Értesítő augusztus 3-ai számában tették közzé. (A nyugati kiskörutat időközben átadták.)

A szerződéskötés dátuma 2021. április 30., 16 hónap állt rendelkezésre a feladat elvégzésére. A beruházás eredeti költsége 1 milliárd 299 millió 518 ezer forint volt, ez a változtatásokkal együtt is csak 320 ezer forinttal emelkedett, 1 milliárd 299 millió 838 ezer forintra.

A módosítást több tétel is indokolta. A műszaki tartalomban szereplő nagynyomású kisülőcsöves lámpák és azok működtetőegységeinek, valamint erősített kivitelű acéloszlopoknak a gyártási és szállítási határideje a kivitelező által kért és a beszállító által előzetesen megadott határidőkhöz (mely átlagosan 5-6 hónap) képest jelentős mértékben növekedett, azok beszerezhetősége meghaladja a 12 hónapot. Emiatt más, egyenértékű közvilágítási rendszert alkalmaztak, ami nettó 1 millió 101 ezer forinttal olcsóbb volt.

Pótmunkaként szükségessé vált két lakóépület ereszlefolyóinak bekötése a csapadékvíz-elvezető hálózatba, mert az építendő kerékpárút burkolatára kifolyó csapadékvíz a téli hónapokban csúszásveszélyt eredményez – áll az indoklásban. E pótmunkák értéke összesen nettó 855 ezer forint volt.

Három kapubejáró is épült terven kívül. A kivitelező a munkaterület átvétele után azt tapasztalta, hogy az építendő út nyomvonala melletti egyik ingatlanon egy új társasház kivitelezése kezdődött meg. Az épülő társasház gépjárművel történő megközelítése kizárólag a nyugati kiskörútról lehetséges.

Egy második ingatlanon korábban álló lakóépületet még a tervdokumentáció készítése előtt elbontották, emiatt oda nem terveztek kapubejárót. A kivitelezés folyamán a telektulajdonos jelezte, hogy ott – a zárt kerítés miatt az utcáról nem látható – garázs található, melynek használatához szükséges a kapubejáró kiépítése.

Végezetül, egy harmadik ingatlan tulajdonosa kérte az önkormányzattól az ingatlanra történő bejutást szolgáló kapubejáró megépítését, tekintettel arra, hogy annak kialakításával a tervdokumentáció nem számolt. A műszaki tartalomváltozás többletköltsége itt összesen nettó 379 ezer forint volt.

A kivitelező a Mester utcai szélesítés, valamint a Mester – Csemete utca kereszteződés ívkorrekcióban a terv szerinti módosított útszélek kitűzése és földmű tükörkészítése során két helyszínen meglévő vasbeton hőtávaknákat lelt fel a nyomvonalban.

Az egyik, az eddig zöldsávban lévő, gyepréteggel elfedett vasbeton teherelosztó lemezfedlap teteje magasabban volt, mint a tervezett útpálya kopórétegének szintje, így szükségessé vált annak szintbehelyezése, süllyesztése, továbbá későbbiekben kialakuló intenzív gépjármű forgalom miatti esetleges megerősítése is.

E pótmunka értéke nettó 3 millió 328 ezer forint.

Egy kapubejáró építését megspórolták. A kiviteli tervben az egyik ingatlan elé 7,63 méter széles kapubejárót terveztek be, a szabályozási terv előírásainak való megfelelés érdekében. A tervezés során az ingatlan előtti terület cserjével és magas gazzal volt benőve, így nem észlelték, hogy a társasház ezen oldalán a bejáró csak gyalogosbejáróként funkcionál. A kivitelezés megkezdése előtti kaszalást, illetve cserjeirtást követően megállapították, hogy az ingatlan ezen oldalán gépjárműközlekedésre alkalmas bejáró nincs, ezáltal a kapubejáró megépítése nem indokolt. Ez a változás 120 ezer forint megtakarítást jelentett.

Egy végleges kerítés helyett részben ideiglenes kerítés létesült. A közbeszerzési eljárás iratanyagai összesen 249 méter végleges kerítésépítést tartalmaztak. A településképi eljáráshoz a kivitelezőnek be kellett szereznie a tulajdonosi hozzájárulásokat, ketten azonban nem adták azt meg. Anélkül végleges kerítést a szabályozási terv szerinti telekhatárra építeni nem lehet. A beruházás megvalósítása érdekében lebontott épületek és kerítések miatt a két érintett ingatlan területe a kiskörút felől szabadon megközelíthető. Birtokvédelem céljából a telekhatáron, illetve ahol a járdaszél egybeesik a telekhatárral, a járdaszegélybe épített faoszlopokra a telekhatár vonalába ideiglenes dróthálós kerítést kell építeni, melyhez nem szükséges tulajdonosi hozzájárulás. Ez a megvalósítás nettó 3 millió forint költségmegtakarítást eredményezett – tartalmazza a dokumentum.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában