A Magyarok Kenyere

2022.08.05. 17:41

„Mindannyian egy kenyéren vagyunk”

Hangosan dörgött az ágyú Hajdúnánás határában pénteken délután – ezzel vette kezdetét a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program kiemelt eseménye.

Forrás: Kiss Annamarie

A több mint egy évtizede elindult és kiemelkedő nemzetegyesítő szolgáltatásért Magyar Örökség díjban részesített Magyarok Kenyere program a gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes céljából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, Kárpát-medencei szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett. A magyar gazdálkodókat egyesítette a bennük élő természetes ösztön egymás és az elesettek támogatására. Tizenkét éve minden évben összejönnek a gazdák, hogy a Kárpát-medence különböző helyszínein termett gabonát összeöntve, annak lisztjéből elkészítsék a nemzet kenyerét. Egyúttal hitet tesznek amellett, hogy a Trianonban darabokra szaggatott nemzetünk egységét lélekben megtartva erősítik, hitet adva 15 millió magyarnak. Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke, a Magosz elnöke úgy fogalmazott: a Magyarok Kenyere program a nemzeti összetartozásunk alapja. – A program megtanít a hagyományainkat tisztelve alázattal szolgálni nemzetünket – mondta, s szavai szerint most igazán nagy szükség van minderre.

Az eseményen Szólláth Tibor, a házigazda település polgármestere, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Hajdú-Bihar megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-magyarországi gazdák most nincsenek könnyű helyzetben, de mint mondta, bízik a mai kor, a szakemberek tudásában. Csatlakozva a gondolathoz Tiba István, a térség ország­gyűlési képviselője az összefogás fontosságát hangsúlyozta, főleg a nehéz időkre tekintettel. Hozzátette azt is, hogy a gazdák a súlyos aszály ellenére is ugyanolyan részüket kivették a búzaösszeöntés programjából, a felajánlásokon nem hagyott nyomot a nehéz időszak. Elmarad hosszú évek átlagától Farkas Sándor miniszterhelyettes, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szintén szót ejtett az aszálykárokról. Példaként említette: a júliusi adatokat tekintve elmondható, hogy az idei őszi búzatermés évi, országos termésátlaga valószínűleg nem éri el a négy tonnát, elmarad a hosszú évek átlagától. 

– A magyar kormány fontosnak tartotta az azonnali cselekvést, a magyar gazdatársadalom veszteségének mérséklése érdekében. Azon dolgozunk, hogy minél inkább testreszabott intézkedésekkel segítsük az agráriumban lévőket – utalt az egy héttel korábban megalakult aszályvészhelyzeti operatív törzs munkájára. Védőhálót sző az elesettek köré Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos a sikeres együttműködésért mondott köszönetet, majd Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőjét tolmácsolta. Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák ma is – amikor a súlyos aszály mellett háború okozta nehézségekkel is megküzdenek – mindent megtesznek azért, hogy kenyér kerüljön az asztalokra. És a magyarok asztalára mindig kerülni fog kenyér, legalábbis erre utalt Győrffy Balázs, a NAK elnöke. 

– Az idei esztendőben a magyarok kenyérellátása rendben lesz – mondta. Köszöntőjében kitért a Magyarok Kenyere program sikerességére is. Szavai szerint e kezdeményezés hatalmas energiákat egyesít, az itt tapasztalható összefogás védőhálót sző az elesettek köré. A pandémia sem vett vissza a program sikeréből, a járvány ellenére 2020-ban és 2021-ben is rekordokat döntött. – Soha ennyien nem álltak még a program mellé, és különösen látványos volt a határon túli gazdák adakozása. A program kinőtte magát térben és jelentőségében is. Ebben az évben mintegy 8000 Kárpát-medencei gazda ajánlott fel 1100 tonna terményadományt, és a pénzadományok is a többszörösükre emelkedtek. Ennek köszönhetően 100 ezer elesett honfitársunknak tudunk segíteni mintegy 600 kedvezményezett intézményen keresztül – osztotta meg a NAK elnöke. Az USA-ban már két alkalommal tartották meg a Magyarok Kenyere eseményt – erre Pazaurek Piros, a HungarianHub elnöke, az USA tiszteletbeli magyar konzulja emlékeztetett az eseményen. A magyar agrárium megújítói Az összefogás erejét hangsúlyozta köszöntőjében Papp Zsolt György, a Magosz Ifjú Gazda tagozatának elnöke, a Vidékfejlesztési program végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár is. 

– Egy kenyéren vagyunk – idézte az esemény mottóját. Elmondta azt is, hogy a fiatal nemzedék komolyan kiveszi a részét a programból, s hozzátette, hogy a magyar agrárium megújulása lehet az új, ifjú generációk megjelenése a mezőgazdaságban. Az eseményen az összetartozás jelképeként egy közös dézsába folyatták a szerte a Kárpát-medencében ter­mesz­tett búzát.

BBI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában