Közgyűlés

2022.08.16. 18:57

Milliárdos tétel lehet a debreceni szennyvízszippantás és -ártalmatlanítás ötéves fedezete

Az érintett ingatlanok száma 7600, az ártalmatlanításra elszállítandó háztartási szennyvíz mennyisége évente mintegy 95 ezer köbméter.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Előzetes kötelezettséget vállalhat a debreceni önkormányzat képviselő-testülete a csütörtöki közgyűlésen a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtési és ártalmatlanítási közszolgáltatás ellátásához szükséges fedezet biztosítására.

Ennek előterjesztése elöljáróban arra emlékeztet, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény értelmében a települési önkormányzat – a vízgazdálkodási tevékenységek, mint közfeladatok (közszolgáltatások) körében – köteles gondoskodni az adott településen lévő, szennyvízbekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről és ellenőrzéséről.

Közbeszerzési eljárással

A törvény alapján a települési önkormányzat vagy azok társulása kötelezően ellátandó közszolgáltatásként a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást szervez és tart fenn. Debrecen közigazgatási területén a 2013. szeptember 30-án kötött közszolgáltatási szerződés értelmében a TRANZIT-1 Kft. és a TURMIX Bt. alkotta konzorcium látja el a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával összefüggő feladatokat 2022. december 31-ig.

A lejáró közszolgáltatási szerződés következtében, a közszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a korábbi szerződések elemzése, piackutatás és a várható infláció alapján meghatározták a közszolgáltatás ellátásához szükséges költségeket. A szolgáltatás becsült értéke miatt közbeszerzési eljárást szükséges indítani. Ehhez a pénzügyi fedezet biztosítása és az ellátandó feladat meghatározása szükséges.

Az ügy testületi munkaanyaga szerint a közszolgáltatással érintett terület nagysága (Debrecen Megyei Jogú Város közigazgatási területe) 461,65 négyzetkilométer, az érintett ingatlanok száma (az előterjesztés készítésének időszakában rendelkezésre álló adatok alapján) 7600, melyek közül 7237 lakossági ingatlan, 327 nem lakossági és 34 Debrecen tulajdonában van.

A költségvetések terhére

A közszolgáltatás keretében ártalmatlanításra elszállítandó háztartási szennyvíz mennyisége évente mintegy 95 ezer köbméter. A 2023-tól 2027-ig tartó évekre vonatkozóan az ellátandó feladathoz az önkormányzat részéről megközelítőleg 1,3 milliárd forint fedezet biztosítására van szükség a közbeszerzési eljárás megindításához.

Ennek érdekében a határozati javaslat szerint a közgyűlés csütörtökön várhatóan előzetesen kötelezettséget vállal ekkora nettó értékben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával összefüggő feladatok 2023. január 1. napjától 5 évig terjedő időtartamra történő ellátásához szükséges forrás fedezetének biztosítására, az önkormányzat érintett öt esztendőre vonatkozó költségvetései terhére.

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában