Augusztus 20.

2022.08.18. 13:46

Megyénkben sült az Ország Kenyere

Az Ország Kenyerét Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szegte meg

Forrás: Czinege Melinda

A Magyar Pékszövetség 11. alkalommal rendezte meg Szent István-napi Kenyérversenyt, melyen az államalapítás ünnepére készülő hagyományos kenyér kategóriában a szakmai zsűri idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütödében készült Gulyás kenyérnek ítélte az első helyezést, amely ezzel kiérdemelte az Ország Kenyere címet.

Az aranyérmes kenyeret ünnepélyes keretek közt mutatták be csütörtök délelőtt a Divinus étterem különtermében. Az Ország Kenyerét Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke szegte meg.

Tiba István nyitóbeszédében elismerését fejezte ki a Balmaz-Sütöde három évtizedes tevékenysége előtt, hiszen – ahogy fogalmazott – a vállalkozás példamutató szaktudással űzi mesterségét. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, a sütöde nem első alkalommal büszkélkedhet a győztes címmel. Két évvel ezelőtt szintén kemencéjükben sült az Ország Kenyere, 2021-ben pedig a Kenyérverseny innovatív kategóriájában második helyezést értek el az aszúszemeket tartalmazó Tokaji aranykenyérrel.

– Mint tudjuk, a gabonafélék ősidők óta az emberi táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak. A kenyérfogyasztás egyidős az emberiséggel, és a kenyeret minden korszakban nagy tisztelet övezte. Itt az ideje, hogy a magyar kenyér ismét visszakerüljön az asztal közepére, elfoglalva méltó helyét.

Célunk, hogy visszahozzuk azt a tudást, amit nagyszüleink, őseink ránk hagytak, ezzel párhuzamosan követnünk kell a magyar emberek formálódó ízlését és az aktuális trendeket egyaránt

– mondta beszédében Septe József. A Magyar Pékszövetség elnöke kifejtette, ezen gondolatok mentén rendezik meg 2011 óta a kenyérversenyt, folyamatos fejlődésben tartva a sütőipart. Mint fogalmazott, ezzel a hagyományos kenyerek mellett a változó fogyasztói igényeknek megfelelő minőségi termékekkel is gazdagodhat az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka.

– Idén a Szent István-napi, az innovatív és az újdonság kategóriában hirdettünk versenyt, melyre a magyar pékek 56 termékkel neveztek. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér alapfeltétele az volt, hogy lisztből, hagyományos kovászos technológiával készüljön, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával, adalékanyag nélkül. Emellett kritérium volt, hogy minden méretű üzemben gyártható legyen – mondta.

– A Szent István-napi kenyér első helyezése jó alapot kínál arra, hogy a Hajdúságban megismert acélos búzából készülő liszt országos hírnévre tegyen szert. Emellett egy szakmai elismerés további lendületet ad a vállalkozás fejlesztéséhez. Sütödénkben folyamatos technológiai korszerűsítéssel igyekeztünk javítani termelésünk hatékonyságát, megújuló energiákat felhasználva a termékek előállítása során – mondta Fülep Zsolt, a Balmaz-Sütöde Kft. ügyvezetője. A szakember elmondta, a Debreceni Egyetemmel közösen immár két éve egy határon átnyúló pályázat keretében olyan élelmiszer-előállítási folyamaton dolgoznak, ami segíthet megakadályozni az időskori leépülést, illetve a fiatalokat fenyegető kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

A versenyre történő nevezéskor elsődleges célunk volt, hogy országosan megismertessük a Hajdúság értékeit, valamint javítsuk a kenyér fogyasztói társadalmi megítélését. Az általunk elkészített Gulyás kenyér térségünkre jellemzően négyféle lisztből készült nagy térfogatú fehér kenyér, amit hosszú érlelésű kovász felhasználásával, rendkívül hosszú dagasztástechnológiával és egy nagyon erős sütéssel értünk el

– ismertette a tulajdonos.

Fülep Zsolt a Haon érdeklődésére elmondta, a Gulyás kenyér nevét a tradicionális hajdúsági életformáról kapta, melyben a mesterségek apáról fiúra szálltak. Elárulta, ennek ellenére a receptet nem a három generáción átívelő, titkos családi hagyományokból merítették, elkészítésén háromnegyed éve dolgozik a sütöde:

– Hajdúböszörményben működik egy hagyományőrző csoport, melynek 17 HÍR-védjegyes terméke van. Ezek közül az egyik a Böszörményi vert kenyér, melynek lényege, hogy a héját egy száraz eljárással vastagra sütötték, majd leverték. A vastag héjazat biztosított a régi parasztkenyerekre jellemző, akár 10-15 napos tartósságot. Az elkészítését ugyan jól ismertük, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a hagyományos átsütést a jelenkori technológiai körülmények között hogyan valósítsuk meg úgy, hogy a kenyér teljes egészében fogyasztható legyen – nyilatkozta az ügyvezető.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában