Renoválás

2022.08.01. 10:37

Megkezdődött a körösszakáli ortodox templom felújítása

Pályázati forrásból és adományokból végeznek rajta állagmegóvó munkálatokat.

Békéscsabai mesterek végzik a munkálatokat

Forrás: Vmirjáncki József

A Dél-bihari kis település egyik nevezetessége az 1788-ban épült ortodox templom. A több mint kétszáz éves templom legutóbbi nagyobb felújítása 1928-ban volt. Azóta csak a legszükségesebb javításokat végezték el rajta, hogy állagát megóvják, azonban most ismét megérett egy alaposabb renoválásra. Erre nemrég pályázati forrást tudott nyerni az egyházközség.

Mivel az elnyert pályázat összege nem fedezte volna a munkálatok finanszírozását, igyekeztek más forrásból is pénzt szerezni.

A településen működő román nemzetiségi egyesület jótékonysági összejövetelt rendezett, melynek célja támogatók szerzése volt a templomuk felújításához. Túriné Boncza Éva, a helyi román nemzetiségi önkormányzat vezetője tájékoztatása szerint az „Adjuk össze” akciójuk keretében további négymillió forint adományt gyűjtöttek össze. A pályázati támogatásból és az adományból kezdődhetett meg a munka, melynek része többek között a külső homlokzat és a tetőszerkezet felújítása, valamint a nyílászárók javítása.

Vmirjáncki József 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában