Honvédelem

2022.08.18. 14:06

Komplex harcászati kiképzést zártak a hajdú-bihari katonák

Kiképzettségük szintjéről a Moonstar 2022 gyakorlaton adhatnak majd számot.

Forrás: Honvédelem.hu

A szakaszkötelék szintű feladatok sikeres végrehajtásával zárult az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál márciusban indított kötelékfelkészítés, valamint az ideiglenesen felállított alegység rajparancsnokainak kisalegység-vezetői képzése – adta hírül a Honvédelem.hu.

A komplex harcászati kiképzés negyedik fázisának befejezésével, a tapasztalatok összegyűjtését és kiértékelését követően, lezárult a zászlóalj egyéves munkája. A program során számos olyan módszert teszteltek, melyek elősegítik a tartalékos katonák felkészültségének javítását a korlátozottan rendelkezésre álló kiképzési idő mellett is. Az összevonások alkalmával nagy hangsúlyt fektettek a csapatkohézió kialakítására, az alegység több alkalommal települt ki az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázisára, Hajdúhadházra. A felkészítés során kiemelt figyelmet kapott a kisalegység-vezetők felkészítése és mentorálása.

Segédanyagként elkészült egy tartalékos rajparancsnoki kézikönyv is, melyet a résztvevők online formában kaptak meg. Az elméleti felkészülést önállóan végezték, majd az elsajátított ismereteket a kiképzés összevonásai során a gyakorlatban is kamatoztathatták. A kiképzési foglalkozások alatt a folyamatos feladatvégrehajtások során a leendő parancsnokokat a kiképzőik számos alkalommal kényszerítették olyan helyzetekbe, amikor a döntésükkel az egész mozzanat eredményét befolyásolták, majd a foglalkozásokat követő értékelések során együtt dolgozták fel a tapasztalatokat, elemezték az eredményeket, esetleges hibákat.

Az összevonások során nagy hangsúlyt fektettek a tartalékos katonák lőkészségének fejlesztésére. Az önkéntesek taktikai fegyverkezelés tréningen sajátították el és gyakorolták be a gépkarabély kezelését. A lőkiképzés során a szárazbegyakorlás és a vaktöltényes végrehajtás segítette a készségek kialakítását, a stresszhelyzetben is magabiztos fegyverhasználathoz elengedhetetlen izommemória kialakítását. A folyamatos fejlődést az összevonások végén tartott éleslövészetek biztosították.

Ezzel a felkészítéssel megszerezték azt a jártasságot, amelyekkel sikeresen hajthatják végre a közeledő Moonstar 2022 gyakorlatot, amely során számot kell adniuk a kiképzettségük szintjéről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában