Természet

2022.08.23. 09:46

Izgalmas dolgot sikerült bebizonyítani a Hortobágy egyik lakójáról

A három éve tartó kutatási programban most először figyeltek meg ilyesmit.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Színes gyűrűs székicsért sikerült beazonosítani a napokban a Hortobágyi Nemzeti Park területén

– erről a park számolt be kedden Facebook-oldalán.

Mint írják, a székicsér (Glareola pratincola) fokozottan védett fészkelő madárfajunk, legjelentősebb állományai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a nagykunsági régióban találhatóak. A faj védelmét célzó intenzív kutatási tevékenység során egyedileg azonosítható színes jelölőgyűrűkkel jelöli a példányokat a park, információkat gyűjtve így a madarak élőhelyválasztási szokásairól, a fiókák túléléséről, vonulásáról.

A kutatási program három éve alatt eddig még csak a költőhelyeken kerültek elő székicsérek, azonban augusztus 16-án a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársának sikerült egy egyedet azonosítani és fényképezni a park törzsterületéhez tartozó Nagyiváni-pusztán, a kásaháti vizesélőhely-komplexumon.

Az adat többek között azért is különleges értékű, mert ezzel a megfigyeléssel sikerült bizonyítani azt is, hogy a szántóföldi élőhelyeken fészkelő és sikeresen kirepülő székicsérek a költés után „megnézik” egykori tradicionális gyepterületi fészkelőhelyeiket, amelyeken az 1990-es évek közepéig költöttek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában