Virágkarnevál 2022

2022.08.20. 18:28

Volt, aki több száz kilométert utazott a virágkarnevál miatt

A felvonulás után a virágkocsi korzóra is sokan kíváncsiak voltak a Nagyerdei Stadionnál.

Forrás: Molnár Péter

Régi pompájában tért vissza szombat délelőtt a Debreceni Virágkarnevál hagyományos felvonulása. Idén 13 virágkocsit kísért több mint kétezer hazai és külföldi táncos. A kompozíciók között pedig megjelent egyebek mellett a Szent Korona és a koronázási ékszerek, János vitéz és Iluska, valamint a Mézga család is. A látványos felvonulást több ezren fogadták a Rózsa utca és az Egyetem tér közötti útvonalon.  

Nem lankadt az érdeklődés a felvonulást követően sem a karnevál iránt. A virágkocsik, néhány oldtimer jármű és kerékpár társaságában átköltöztek a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére. A Nagyerdei körút egy szakaszán előbbiek, míg a retro járgányok a Hall bejárata mellett sorakoztak fel. A rendezvénytéren pedig tánccsoportok, zenekarok egymást váltva szórakoztatták a Nagyérdeműt.

A debreceni Juhász házaspárral épp az egyik virágkocsi mellett találkoztunk. Mint elmondták, öt éve élnek Debrecenben, de már régóta látogatói a virágkarneválnak – Nagyon tetszik az idei rendezvény is. Ötletesek a virágkocsik. Jó volt, hogy a héten több ingyenes koncert is szerveztek, mint például a Punnany Massif – osztotta meg élményeiket Juhász Ferenc.

Épp az egyik oldtimer járgányt fotózta nagy műgonddal a 18 éves Zsolt, aki Gyöngyösről látogatott el a virágkarneválra. Kérdésünkre elmondta, a nagyváradi virágkocsi tetszett neki a legjobban, több fotót is készített róla. – Nagy jó kompozíció lett, főleg a griffmadár kialakítását találták el nagyon a készítők – fogalmazott. 

A karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes 2003-ban alakult, a Debreceni Virágkarneválon most léptek fel először. Maksa Balázs, a tánccsoport egyik tagja kérdésünkre elmondta: nagyon nagy élmény számukra a mostani lehetőség és ezúton is köszönik a szervezők bizalmát. Az AKSD virágkocsijának sárkányával szelfizett épp az albertirsai Szvoreny Mónika, amikor is az idei karneváli élményeiről kérdeztük. Mint elmondta, évekkel ezelőtt már járt Debrecenben, akkor nagyon jól érezte magát és szeretett volna a férjével is visszajönni, aki még eddig nem vett részt a virágkarneválon. Mindketten jól érzik magukat, nagyon színvonalasnak tartják a programokat és a fellépő tánccsoportok műsorait is.

Székelyudvarhelyről Debrecenbe

–  A világon még egy ilyen fesztivál nincsen. Egyedülálló és csodálatos. Korábban is jártunk már itt, de ahhoz képest jóval szervezettebb lett a mostani – fogalmazott kérdésünkre a Károly-család egyik tagja, akik az erdélyi Székelyudvarhelyről érkeztek. Hozzátette még, hogy csak a Debreceni Virágkarnevál programjai miatt utaztak több mint 430 kilométert. Illetve itt találkoztak olaszországi barátaikkal is.

Gönczi András, Katona Attila és Szabados Ákos debreceni hobbi-kerékpárgyűjtők is részt vettek az idei korzón: nagyon szép, eredeti magyar gyártmányú kerékpárjaikat állították ki a rendezvénytér bejáratánál.

– Két kivétel van itt a sorban, amelyek replikák: egy velocipéd és egy futókerékpár. Az összes többi eredeti, Magyarországon gyártott darabok, mint a Weiss Manfréd, amelyiknek a későbbi jogutódja a Csepel Művek volt, de van Papp-kerékpár is. A legrégebbi darabok az 1920-as évek végéről valóak – mutatta be Szabados Ákos. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában