Éjjeli akció a pusztában

2022.08.09. 11:44

Fokozottan védett lepkék nyomában a hortobágyi kutatók

Az éjszaka aktív sztyeplepkéket lámpák segítségével jelölték meg a szakemberek, akik így teljesebb képet kaphatnak a faj életviteléről.

Forrás: Facebook / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Nemzetközi szinten is úttörő jellegűnek minősülő kutatási program zajlik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén, olvasható a park hivatalos Facebook-oldalán.

Mint írják,

a szakemberek által végzett felmérések középpontjában egy fokozottan védett éjjeli lepkefaj, a sztyeplepke élőhely-preferenciájának és a Hortobágy pusztáin jellemző legeltetéses állattartás hatásának a vizsgálata áll.

A nemzeti park bejegyzése szerint a lepkefaj méltán érdemel kiemelt figyelmet, ugyanis országos viszonylatban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területein élnek a legnagyobb állományok. Életmenetének megismerése és élőhelyeinek megőrzése ezért különösen fontos feladat a természetvédelmi szakemberek számára.

Mivel éjjeli aktivitású lepkefajról van szó, így a kutatók az éjszakák folyamán személyes lámpázásokkal és különböző fényforrások alkalmazásával vonzották be a lepkefajt.

A jelölés-visszafogásos vizsgálat során a lepkéket egyedi azonosítóval látták el, hogy ezáltal nyomon tudják követni a mozgásmintázatukat és számos új, értékes információt kapjanak az élőhelyhasználatukra és populációdinamikájukra vonatkozóan.

A park hangsúlyozza, hogy

a lepkék jelölését csak a megfelelő szakértelem birtokában végezték, így azok sérülését nem okoztak, és az állatokat élettevékenységeikben sem befolyásolta.

A kutatáshoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Természettudományi Múzeum szakemberei és további lepkész szakértők csatlakoztak.

A sztyeplepke fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában