Fogyasztóvédelem

2022.08.17. 18:50

Fokozottan ellenőrzik a strandokat

A vízi létesítmények, vendéglátóhelyek, személyszállítás és az iskolaszerek vannak a fókuszban.

Kupeczki Nóra, az Igazságügyi Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára

Forrás: Molnár Péter

– A fogyasztóvédelem szakmai irányítása az Igazságügyi Minisztérium alá kerül. Ez annak érdekében alakult így, hogy a magyar emberek és a magyar családok jogai az alaptörvényi értékeket figyelembe véve még fokozottabban érvényesülhessenek – hangsúlyozta Kupecki Nóra helyettes államtitkár szerdán délután az Aquaticum strand tetőteraszán, a kormány fogyasztóvédelmi politikájáról és a nyári fogyasztóvédelmi ellenőrzésekről tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte, a fogyasztóvédelmi politika a következő, illetve a mostani kormányciklusban négy területre fog fókuszálni:

a digitális fogyasztóvédelem megerősítésére, az állami szervek közötti együttműködésre és egy egységes joggyakorlat kialakításának a támogatására,  a gyermekvédelem kérdéskörére, valamint arra, hogy a fogyasztóvédelem mindenki számára elérhető közelségben legyen.

Forrás: Molnár Péter

A tájékoztatás a cél

– Látható, hogy a kormány célja a fogyasztóvédelem területén a magyar emberek és a magyar családok jogainak védelmét szolgálja. Minden pilléréről hosszan lehetne beszélni, de ha egy szóban kellene összefoglalni a legmarkánsabb feladatot, az a tájékoztatás. Hiszen a fogyasztóvédelem esszenciális magja a tájékoztatáshoz való jog, ami egyedül cselekvő fogyasztóvédelemmel valósulhat meg – hangsúlyozta Kupecki Nóra. Kiemelte, a legfontosabb feladat a fogyasztóvédelmi tudatosság társalmi szintű előtérbe helyezése.

– Különösen fontos feladatnak tartjuk az információáramlást a sérülékeny csoportok tekintetében, hiszen az idősebbek és a fiatalok kiszolgáltatottabbak lehetnek. Célunk, hogy minden generáció tisztában legyen alapvető jogaival, valamint, hogy kiálljon saját érdekeiért és a hazájáért. A fogyasztóvédelmi hatóság éppen ezért az elmúlt évek gyakorlata mentén idén még hatékonyabban dolgozik, és számos vizsgálatot végez a nyári ellenőrzési tervnek megfelelően.

Forrás: Molnár Péter
 

Fontos a biztonság

– A melegebb hónapokban sokan keresnek enyhülést a vízpartokon, strandokon, aquaparkokban. A hatóság minden évben fokozottan ellenőrzi a vízi eszközök – elsődlegesen a csúszdák, vízibiciklik, kötélpályák, ugrálóvárak, vízi dodzsemek – biztonságosságát, hogy a magyar családok és a külföldről hazánkba látogató vendégek épségben tölthessék megérdemelt szabadidejüket. Amennyiben ezeket az eszközöket nem a biztonsági előírásoknak megfelelően üzemeltetik, az fokozott veszélyekkel is járhat – emelte ki.

A helyettes államtitkár megjegyezte, nem csak vízi létesítményeket ellenőriz a hatóság: a vendéglátóipari egységeket, a különféle fesztiválok vendéglátó standjait, valamint személyi szállítószolgáltatást végző cégeket is ellenőrzik, különös tekintettel arra, hogy a turizmus frekventált terület a nyári időszakban.

A tanszereket is vizsgálták

– A legtöbb család már augusztus elején készülődik az iskolakezdésre. Mindannyian tudjuk, hogy ez a szülők számára anyagi szempontból jelentős terhet jelent. Éppen ezért a magyar kormány számos intézkedéssel próbál segíteni a családoknak ebben az időszakban. Ilyen intézkedés többek közt, hogy augusztusban kétszer kapnak családi pótlékot. Valamint a fogyasztóvédelem a nyári időszakban folyamatosan ellenőrzi a megvásárolt iskolaszerek biztonságosságát, megakadályozva, hogy esetleges jogsértésekre kerüljön sor. Ez a legfőbb eszköze a gyermekek védelmének, hiszen ha például ezeket a tanszereket a gyermek a szájába veszi, az egészségére káros hatást válthat ki, amennyiben ezek a termékek nem a jogszabályoknak megfelelő termékösszetétellel kerülnek a polcokra – mondta Kupecki Nóra.

A Napló érdeklődésére elárulta, a vendéglátóegységek ellenőrzése még folyamatban van, ezért a lezárt eredményekről nem tudott konkrét adatokkal szolgálni. Annyit megtudtunk, egyelőre a kifogásolási arány 34 százalék.

Forrás: Molnár Péter

Az aquaparkok ellenőrzése azonban lezárult, a hatóság nem talált súlyos jogsértést. Mindössze elvétve fedeztek fel némi visszásságot, azt is a kevésbé veszélyes eszközökben. Ezeket az üzemeltetők a vizsgálatot követően javították. A vízi létesítmények vizsgálata 178 helyszínen 937 ellenőrzött eszközt fedett le, ebből 31 helyszínen 17 eszköz nem felelt meg az előírásoknak. Ezzel az előző évi 13 százalékról idén 11 százalékra csökkent a szabálysértés mértéke. Az iskolaszerek esetében semmilyen szabálytalanságot nem talált a hatóság, az összes forgalomban lévő termék biztonságosnak mondható.

Hajnal László

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában