Ingatlanfejlesztések

2022.08.15. 17:57

Ez épülhet a debreceni Hajnal utca mellett!

A területen egy évek óta üres telek, valamint a volt pékség épületegyüttese található.

A Csengő, Alkotmány és Hajnal utca által határolt terület, a Hajnal utca felől nézve

Forrás: Google Street View

Elkészült a debreceni Csengő, Alkotmány és Hajnal utca által határolt területre vonatkozó helyi építésiszabályzat-módosítás, amely 15 további téma mellett szintén napirenden szerepel a megyeszékhely képviselő-testületének csütörtöki tanácskozásán.

Az ügy előterjesztése szerint a módosítás célja a területrészt érintő fejlesztéseket lehetővé tévő szabályozás kialakítása. 

Az ottani ingatlanokra tervezett beruházás, azaz rendőrpalota megvalósítása érdekében az épületmagasság növelésére és az építési hely zártsorúsítására tesznek javaslatot, ugyanakkor az is cél, hogy megszüntessék a településképi szempontból kedvezőtlen jelenlegi állapotot.

A kialakítható telek legkisebb területe 10 ezer négyzetméter, zártsorú beépítési móddal, és a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 60 százalék. A közgyűlési munkaanyagból az is megtudható, hogy az épületmagasság maximum 25 méter lehet, míg a zöldfelület legkisebb mértéke 30 százalék.

Út és parkoló

Az előterjesztés másik fejezete kitér arra is, hogy befejeződött a debreceni helyi építési szabályzatról szóló rendelet módosítása a Lipták András utca menti területet esetében is. A változtatás célja az érintett telken a tulajdonosok igényeihez kapcsolódó építési övezeti szabályok megállapítása, az előkerti szabályok szükség szerinti felülvizsgálata, az érintett telken jelentkező fejlesztés megvalósíthatóságának biztosítása, valamint a jelenlegi, magántulajdonban lévő terület magánútként történő rögzítése a mellékúthálózat-elem nevű övezet helyett. A módosítást a beruházási elvárásokhoz való igazodás indokolja.

A tulajdonosok nyilatkozata alapján a terület továbbra sem lesz lekerítve, és az azt körülvevő magánútról átjárható. A telepítendő park – zöldfelület - fenntartását a tulajdonosok biztosítják. Az építési övezeti paraméterek biztosítása csak a terepszint alatti épület elhelyezésére és az annak kiszolgálását biztosító terepszint feletti két épületre indokolt, az építési jog érvényesülése érdekében. Az így kialakuló funkció: gépjárműtároló. A telek ingatlan-nyilvántartásban szereplő mérete 1934,65 négyzetméter, a telek be nem építhető részeként a zöldfelület megközelítőleg 1000 négyzetméter kiterjedésű.

VA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában