Gyász

2022.08.06. 12:15

Elhunyt Péterffy Árpád szívsebész, Debrecen díszpolgára

84 éves volt.

Forrás: Debreceni Egyetem-archív

Elhunyt prof. dr. Péterffy Árpád szívsebész, a Debreceni Egyetem professor emeritusa. „Nagyon fájdalmas elveszíteni egy olyan embert, akinek fáradhatatlan tevékenysége jelentősen hozzájárult Debrecen város értékeinek gyarapításához: többek között az orvostudományi egyetem és a klinika sebészeti – különösen mellkas- és szívsebészeti – ellátásának számottevő fejlesztésével, a korszerű szívsebészeti klinika megteremtésével meghatározó mértékben segítette Debrecen polgárait; s akinek tudására nem csupán közvetlen környezete, tanítványai, de az egész magyar, valamint azon túlmutató módon a nemzetközi orvostársadalom is számíthatott” – fogalmazott az önkormányzat szombati közleményében.

Debrecen önkormányzata méltóképpen kíván gondoskodni kiemelkedő polgára, prof. dr. Péterffy Árpád búcsúztatásáról – tették hozzá.

Péterffy Árpád 1938-ban született Kolozsváron. Tanulmányait Marosvásárhelyen végezte, itt szerezte meg az általános orvosi diplomát, majd 35 éven át élt Svédországban. Éveken át dolgozott Stockholmban a világhírű Viking O. Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként, majd munkatársaként. 1983-ban az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatója lett. Külföldön szerzett szakmai és munkaszervezési tapasztalatainak köszönhetően óriási léptekkel fejlődött a debreceni szívsebészet.

Az ország egyik legkorszerűbb, a hazai és nemzetközi szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központját Péterffy Árpád professzor hozta létre Debrecenben, ahol az addigi évi 40-50 nyitott szívműtéti szám a 80-as években 300 fölé emelkedett, a 90-es években pedig még jelentősebb növekedés volt jellemző. 1997-ben az országban elsőként itt, a debreceni szívsebészeti klinikán lépték át az évi ezres nyitott szívműtéti számot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában