Nosztalgia

2022.08.04. 17:53

Egykori kollégánk fotóival emlékszik múltjára a Debreceni Állatkert

Ezzel is készülve az állatok királyának ünnepére.

Tekintsünk vissza közösen parkunk múltjába! Amellett, hogy igyekszünk évről évre újdonságokkal szolgálni látogatóinknak, kiemelten fontos számunkra, hogy ápoljuk több mint hat évtizede működő intézményünk hagyományait, gazdag történetét pedig újabb és újabb nemzedékekkel ismertessük meg – hangsúlyozza Facebook-oldalán a Debreceni Állatkert. Mint írják, az intézményben nagy hagyománya van az oroszlánok tartásának és bemutatásának, hiszen már az 1958-as megnyitón is képviseltette magát a faj a Szteacsin névre hallgató, cirkuszi származású hímmel. Az intézményben azóta több tenyészpár is élt, akik számos alommal örvendeztették meg gondozóikat és a közönséget; az elmúlt évtizedekben több ízben adtak hírt hármas- és négyesikrek születéséről.

2015-ben az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramhoz (EAZA EEP) csatlakozva belekezdtek az afrikai alfajnál is ritkább ázsiai oroszlánok tartásába három fiatal budapesti hím fogadásával. Közülük Kamal ma is a park népszerű lakója, a tenyészprogram következő lépéseként pedig hosszú évek előkészítő munkája nyomán tavaly júliusban végre párt kapott Hima, a franciaországi Le Palból érkezett nőstény személyében. 

Forrás: Napló-archív

A Debreceni Állatkert az oroszlánok közelgő, augusztus 10-én ünnepelt világnapja alkalmából a Hajdú-bihari Napló egykori fotóriportere, Iklódy János fotóival elevenített fel régi, kedves pillanatokat. 

A bejegyzésből egyúttal az is kiderül, hogy az idei oroszlánünnepen természetesen leendő tenyészpáruké lesz a főszerep.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában