Látványtervekkel

2022.08.16. 19:52

Egészségplázát és saját parkolóházat is kaphat a debreceni szuperkórház

A megvalósítás útjára léphet a debreceni Új Klinikai Tömb terve, közölte a tervezést végző mérnökiroda.

Véglegessé vált a Debreceni Egyetem Klinikai Központjához tartozó Új Klinikai Tömb megvalósíthatósági tanulmánya, így a TSPC mérnökiroda koncepciója és tervezési programja szerint kezdődhet meg az új épület megvalósítása

– tudatta honlapján az iroda hétfőn.

Forrás: tspc.hu

Közleményükben azt írják, a Debreceni Egyetem Klinikai Központja Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi ellátó szervezete, infrastrukturális háttere jelenleg azonban rendkívül heterogén, széttagolt. A fenntarthatóság, a hatékonyság és a betegellátás színvonalának növelése érdekében elengedhetetlenné vált a telephelyek működésének felülvizsgálata és egy hosszú távú, ütemezett fejlesztési koncepció kidolgozása.

A megvalósíthatósági tanulmány készítése során az egyetem orvosszakmai koncepciójához legjobban illeszkedő megoldás kidolgozása érdekében több helyszínt, beépítési, tömegformálási és ütemezési lehetőséget is megvizsgáltak, szem előtt tartva az intézmény és a város hosszú távú fejlesztési stratégiáit.

Forrás: tspc.hu

A TSPC közleménye hangsúlyozza: az Új Klinikai Tömb megépítése lehetőséget biztosít arra, hogy a szakmák integrálásával és átcsoportosításával a meglévő kórházi épületek felszabaduljanak és új funkciókat kapjanak. A terv egyik fontos eleme, hogy minden összevont vagy új helyre kerülő osztály jobb körülmények között működjön, és megszűnjenek a párhuzamosságok.

Forrás: tspc.hu

A mérnökiroda azt is felsorolta, hogy milyen funkciók megvalósítását tervezik mintegy 140 ezer négyzetméteren:

  • 700 új ágy – fekvő- és járóbeteg ellátás
  • integrált oktatási funkció
  • egészségpláza
  • kiszolgáló funkciók
  • parkolóház

Hozzáteszik:

a 21. századi kórházfejlesztés eredményeképp egy olyan SMART technológiákat befogadni képes egészségcampus jön létre, mely a gyógyító funkciók mellett az egyetem oktatási tevékenységét, illetve a város gazdasági potenciálját is erősíti.

A tervezés további lépéseiről a mérnökiroda később ad tájékoztatást.

Szükség lesz rá

A leendő debreceni szuperkórházról a megyei és a debreceni önkormányzat terveit összegző márciusi tájékoztatón beszélt Bács Zoltán. – Célul tűztük ki, hogy egy tömbkórházat, egy olyan létesítményt hozunk létre, amely magában foglalja az összes műtéti szakmát, illetve a járóbeteg-ellátást is szeretnénk koncentrálni. Ennek tervezési szakaszában vagyunk, még a helyszíne sem dőlt el, de azt látjuk, hogy erre a következő tíz éven belül szükség lesz – mondta akkor a Debreceni Egyetem kancellárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában