Lelet lehet

2022.08.12. 17:06

Alighanem kurgán húzódik a leendő debreceni kutatóközpont telkén

Feltárás, illetve régészeti dokumentáció készül az egyetem UD Tudományos Technológiai Parkjának beruházási területein.

Ki tudja, mit hoz a múlt…

Régészeti munkák elvégzésére tett közzé átláthatósági hirdetményt a Debreceni Egyetem. A Közbeszerzési Értesítő pénteki számából kiderült: az egyetem UD Tudományos Technológiai Parkjában megvalósítandó beruházások négy területét is érintik a szóban forgó feltárások.

Mint ismertetik, a Debreceni Egyetem Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszerésztudományi Kar beruházási területén az utólagos telekösszevonás miatt szükségessé vált a teljes felületű régészeti feltárás elvégzése, körülbelül 3000 négyzetméteren.

Az út és a kapcsolóállomás helyén

Az említettek közül a beruházás második érintett része a park megépítendő közlekedési útja a 0204/37 helyrajzi számú területen, mintegy 1700 négyzetméteren. Mint írják, a park belső úthálózatának kiépítéséhez elsődlegesen előzetes régészeti dokumentáció (ERD) készítése, ehhez próbaszondák megnyitása válik szükségessé. Az ERD eredményének függvényében további feltárások elvégzése várható az útépítési területen.

A helyszínen az OPUS Titász-kapcsolóállomás létrehozásához ugyancsak elsődleges ERD elkészítése, illetve ahhoz próbaszondák megnyitása szükséges. Az ERD eredményének függvényében további feltárások elvégzése várható, a kapcsolóállomás telepítési területén, mintegy 1400 négyzetméteren.

A negyedik feltárandó helyszín az úgynevezett Hekal-projektéé: a 0181/7 helyrajzi számú telken, ahol a Hertelendi Ede Környezetanalitikai Laboratórium új kutató és szolgáltató központját fogják létrehozni, vélhetően egy kurgán régészeti objektum húzódik, ehhez elsődlegesen ERD elkészítése, próbaszondák megnyitása válik szükségessé, mintegy ötszáz négyzetméteren – olvasható az értesítőben. Az ERD eredményének függvényében további feltárások elvégzése várható a beruházási területen.

A régészeti munkálatokat a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet fogja elvégezni. 

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában