Fotókkal

2022.08.19. 17:17

Afrikáig meg sem állnak a Hortobágyon elengedett gólyák

Az életük múlhat azon, hogy nem bíznak meg vakon az emberben.

Forrás: Molnár Péter

Visszanyerik szabadságukat a Hortobágyi Madárparkban meggyógyított gólyák: a madarakat augusztus 19. és 21. között, minden nap délben engedik szabadon.

Már a pénteki alkalomra sokan ellátogattak, és sokan – köztük egészen kicsi gyermekek is – vállalkoztak arra, hogy kezükből indítsák el afrikai útjukra a madarakat.

A röpdékben idén rekordszámú, csaknem 70 gólya várakozik. Ők most lehetőséget kapnak arra, hogy társaik után eredjenek, s őket utolérve Dél-Afrikáig meg se álljanak. A pénteki esemény különös performansszal indult: Déri András és Petrovics Sándor táncművészek a perzselő hőségben táncolták el a madarak útnak eresztését Bazsinka Mihály szaxofonos közreműködésével.

Nem szabad etetni őket

Az augusztusi hőség ideális lehetőség a gólyáknak. A madarak ugyanis a felfelé haladó légáramlatot kihasználva felköröznek öt kilométer magasságba, és ott ráülnek arra a több száz kilométer per órás szélre, ami hamarosan elfújja az európai nyarat, segíti a madarakat afrikai útjukon. A gólyák minden évben augusztus 20-a környékén vonulnak el Afrikába, de a szülők nagy része egy héttel korábban, már augusztus második hetében elindul. Ilyenkor sok madár magára hagyja az alig röpképes fiókáit. Déri János, a madárkórház igazgatója figyelmeztetett:

ezeket a magukra hagyott madarakat nem kell megmenteni, nem kell etetni, hiszen azzal nagyobb kárt okozhatunk. Ezeknek a gólyáknak vélhetően semmi gondja nincsen, de ha „feleslegesen megmentik” őket, akkor akarva-akaratlanul hozzászokik ahhoz, hogy az ember segít rajtuk, és így veszélybe sodorhatja magát a hosszú úton.

– Kerülje el az embert, keressen magának gólyát, azt utánozza, és tanulja el tőle, hogy mit kell csinálni – hangsúlyozta. Persze, vannak olyan gólyák is, akik sajnos sikertelenül próbálkoznak a repüléssel: a hortobágyi madárkórházba tömegesen szállítanak be áramütést, vagy különböző láb- és szárnysérüléseket szenvedett madarat.

A gyógyulásra ítélt egyedek az ellátás miatt ugyancsak hozzászoknak az emberhez, így az elengedésük előtt nekik is meg kell tanítani azt, hogy az embertől bizony jobb, ha távol maradnak. Déri János elmondta, hogy az elengedés előtt már napokkal ijesztgetik, hajkurásszák a gólyákat, ostorral csergetnek vagy éppen autóval dudálnak a röpde körül, hogy a madár megtanulja: ha ilyet tapasztal, meneküljön.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában