Sokéves lemaradás

2022.08.25. 07:00

A háború elől menekült gyerekeket tanítja a Dorkász

Speciális felzárkóztató iskolai programmal segítik a fiatalokat a Vekeri-tó melletti kempingben.

Forrás: Kiss Annamarie

Háború, járványhelyzet, mélyszegénység – a három legfőbb oka annak, hogy a Dorkász Szolgálat által ellátott gyermekek olyan mértékben lemaradtak a tanulmányaikban, hogy komplex felzárkóztatásra van szükségük. A cél az, hogy az itt menedéket kapott családok integrálódjanak: a felnőttek vállaljanak munkát, és a gyermekek képesek legyenek helyt állni egyházi vagy állami tanintézményekben.

Forrás: Kiss Annamarie

Előbbi megvalósulni látszik: a kempingben élő felnőttek dolgosak, sokan vannak, akik mezőgazdasági területen, és akadnak, akik különféle gyárakban vállaltak munkát. Utóbbi viszont kihívást jelent, hiszen a legtöbb Ukrajnából menekült kiskorú nem a magyarországi szokások szerint végezte a tanulmányait korábban, sokan közülük az iskolai alapismeretekkel sincsenek tisztában. Az óriási lemaradás miatt képtelenség volna őket egy-egy osztályban elhelyezni, éppen emiatt a Dorkász Szolgálat az UNICEF támogatásával elindítja a School to Success, vagyis Iskola a sikerhez című pedagógiai programot szeptember elsejétől.

A Dorkász Kempingben jelenleg 40 család, összesen kétszáz személy él, akik közül 110 a gyermek.

Forrás: Kiss Annamarie

A program nem önálló intézményként működik majd, és ez nem is célja. Helyette felkészíti a gyerekeket arra, hogy minél hamarabb helyt állhassanak a többségi oktatásban. A 12 hónapos program megvalósítására 106 millió forintot kapott a segítő szervezet, ebből a forrásból biztosítják a tanítók, gyógy- és fejlesztőpedagógusok bérét, vásárolják meg a szükséges eszközöket, és az átalakítási munkák költségeit is ebből különítik el. Az UNICEF a Hajdú-Bihar megyében átmenetileg letelepült menekülteken segít, így a támogatás összesen ezer embert érint.

Pótolják a lemaradást

Kicsivel egy héttel az indulás előtt, kedden délelőtt látogattunk el a kempingbe, hogy Kiss Ábel Lukáccsal, a Dorkász Szolgálat Alapítvány igazgatójával beszélgessünk a részletekről. Láthattuk: javában zajlik a munka, hiszen még nem minden tanterem készült el. Összesen öt osztálytermet alakítanak ki, ahol a sikerek elérése érdekében kiscsoportos foglalkozásokat tartanak majd a pedagógusok. Könnyedséget jelent a kihívásban, hogy magyarul beszélő családok költöztek átmenetileg a kempingbe, így az oktatás is magyarul folyhat.

Kiss Ábel Lukács
Forrás: Kiss Annamarie

Nehézséget ugyanakkor a többeknél előforduló testi vagy mentális betegség jelent, valamint külön figyelmet kell fordítani a lelki támogatásra is, hiszen nem elfelejtendő, hogy ezek a családok nem bevándorlók, és nem csak hátrányos helyzetűek. Ők mindannyian a háború borzalmai elől menekültek el.

Rendszert állítanak fel

A kempingben élő gyerekeknek tehát szeptember elsején ugyanúgy „szól majd a csengő”, mint bármely más nebulónak. A már kialakított termekben a tanítói asztalon várakoznak a számkártyák, a kék-piros korongok, s már hegyesre faragva sorakoznak írásra készen állva a ceruzák. Különbség lesz viszont, hogy a tanórákon kívül alternatív pedagógiai programban is részt vesznek majd a gyerekek. Az órarend a sajátos bioritmushoz alkalmazkodik, és többek között kutya- és meseterápia, művészeti és sportoktatás várja majd a diákokat.

Mivel sok tinédzsernek is nehézséget okoz az írás, az olvasás, a pontos pedagógiai program összeállítását egy magas színvonalú szintfelmérő segíti. Ezen kívül nagy hangsúlyt kap az iskolai szocializáció, a rendszer felállítása, és minden nevelést segítő szokás megismerése és elsajátítása, így egyebek mellett a tanévnyitó, vagy a nemzeti ünnepekre való megemlékezés.

Kiss Ábel Lukács azt mondta, jó reményekkel tekintenek a programra, hiszen a megismert és megsegített családok együttműködők, a gyermekek pedig nagy örömmel vetik bele magukat a tanulásba – ez kiderült a már mostanáig tartott foglalkozások alatt. Kiemelte, hogy a szakemberek szerint nem lehetetlen a felzárkóztatás.

– Azok a pedagógusok, akik csatlakoznak a programhoz, hisznek a sikerben. Leírtunk egy koncepciót, amelyet az UNICEF is megszavazott, de a munka java még csak most kezdődik. Szerencsére nagyon sok a pozitív tapasztalat – jegyezte meg az Alapítvány igazgatója. Elmondta, hogy több évre előre tekintő koncepció mentén tárgyaltak már egyebek mellett a Debreceni Szakképzési Centrummal az esetleges integrációról, ott többek között jól bevált az úgynevezett Dobbantó program, amely szintén segítség lehet a lemaradással küzdő diákoknak.

Forrás: Kiss Annamarie

A School to Success kulcsot ad a gyermekek kezébe, az ajtót viszont nekik kell kinyitni. A menekült családok felnőtt tagjai hatalmas lehetőségnek érzik a programot – erről megbizonyosodhattunk amikor körbejártuk a kempinget. A csendes, erdőszéli szálláshelyen többeket teregetés vagy éppen sepregetés közben kérdezhettük. Bogar Ferenc például azt mondta, hogy az elsős gyerekének, Enrikének bár próbál segíteni az írás vagy az olvasás gyakorlásában, jobb lesz, ha iskolába járhat. – Nem szeretném, ha a gyerekem ebben a világban nem tudná legalább a nevét leírni. Jó a feje mindenhez, szeretném, hogy tanuljon – mondta a családfő, miközben felesége, Krisztin a rendrakással foglalatoskodott.

Egy új élet kapujában

A legkisebbekkel is külön foglalkoznak a Dorkász szakemberei, hiszen a magyarországi rendszer szerint az óvodás korú gyermekeket az intézményekben felkészítik az iskolakezdésre. Két és fél, három éves kortól foglalkoznak a menekült gyermekekkel, de még sok öt-hét esztendős gyereknek is szüksége van az iskolai előkészítőre.

A munkavállalás és az iskolai integráció mellett a lakhatás az, ami feladat elé állítja a szervezetet. Ugyan a háború kitörése után azonnal átalakult a kemping, és hosszú távú megoldást kínált a menekült családoknak, a végső célt mégsem ez jelenti. A szolgálat munkatársai azon dolgoznak, hogy a környékbeli falvakban találjanak helyet azok, akik Magyarországon kívánnak új életet kezdeni.

A School to Success nem kötött a háborúhoz, ha a kijelölt egy év alatt a viszonyok rendeződnek, akkor nem tartja itt helyben az otthonukba visszavágyókat. Addig viszont, amíg az átmeneti szállásokban élnek a családok, a gyermekeknek kötelező lesz részt venni a felzárkóztató foglalkozásokon.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában