Lenne rá igény

2022.07.14. 19:11

Segítik a kispiacok létrejöttét a városban

Szigorú szabályokhoz és engedélyekhez kötött, de nem lehetetlen küldetés.

Forrás: Illusztráció / MW-archív

Egy olvasónk azzal a kérdéssel kereste fel szerkesztőségünket, vajon a város keleti részén lenne-e esély igény szerint arra, hogy kispiac, vagy termelői piac jöjjön létre. Helyszínként a Veres Péter utca környékét jelölte meg, de maga a kérdésfelvetés bármelyik városrészre érvényes lehet, hiszen egy viszonylag olcsón, sok embert érdeklő, mondhatni vásárlói igényeket (szó szerint) kielégítő beruházásról van szó.

A Napló a debreceni polgármesteri hivatalt kérdezte a lehetőségekről. Mint írták, Debrecen önkormányzatához eddig nem érkezett hivatalos megkeresés piac létesítését kérve az említett városrészen. Ennek többek között az lehet az oka, hogy az adott környéken jellemzően kertes házak állnak, ahol sokan saját maguknak termelik meg a gyümölcsöket és zöldségeket. Márpedig az árusok főként lakótelepi, sűrűn lakott területeket keresnek. Az engedélykérelmet ugyanakkor bárki benyújthatja konkrét tervek birtokában.

„Az önkormányzat megad minden szakmai segítséget a szükséges jogszabályi előírások teljesítéséhez. A vásár és a piac olyan területen valósulhat meg, amely lehetővé teszi a piactartást, azaz megfelel a jogszabályban előírt építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszer-higiéniai, állat-egészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökségvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek. Ezen felül rendelkeznie kell hulladéktárolókkal, amelyek biztosítják a tevékenység során képződő hulladékok elkülönített gyűjtését. Az előírások betartásának ellenőrzése a szakhatóságok (kormányhivatal, járási hivatal) bevonásával valósul meg” válaszolták.
Hozzátették, amennyiben a piacon a helyi kistermelők által Debrecen vonzáskörzetében megtermelt termények értékesítése történik, nem szükséges engedély beszerzése, hiszen ez esetben helyi termelői piacról beszélhetünk. Az eljárás ilyenkor sokkal gyorsabb és egyszerűbb, a tevékenység a jegyzőhöz címzett bejelentés benyújtását követően megkezdhető. Jelenleg a következő piacok rendelkeznek engedéllyel: Nagypiac, virágpiac, malomparki, tócóskerti, józsaparki és fényesudvari piac.

A szükséges nyomtatványok ide kattintva elérhetőek el.

PSz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában