Pályázat

2022.07.04. 13:00

Két utcát burkolnának Vámospércsen

Két pályázata eredményét várja a vámospércsi önkormányzat.

Bekecs Sándor

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Újabb két pályázatot nyújtott be nemrég Vámospércs önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) felhívásaira. Pozitív elbírálás esetén két utcát aszfaltozhatnak le, és megújulhat a tájház is. 

– A legtöbb településen, így Vámospércsen is, nagyobb volumenű aszfaltozást utoljára 20-30 évvel ezelőtt végeztek, amikor a földgáz- és a telefonhálózatot építették ki. Azóta leginkább csak felújításokra voltak pályázati lehetőségek, aszfaltos utakat építeni legfeljebb az egyes projektek alcéljaként tudtunk – fogalmazott megkeresésünkre Ménes Andrea polgármester. Az uniós finanszírozású támogatásra mintegy 300 millió forintra adta be kérelmét az önkormányzat. A pályázat jelenleg elbírálás alatt áll, sikeressége esetén az Arany János és a Rákóczi utcák kapnának aszfaltburkolatot, s mindkettőnek kiépítenék a megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszert is. 

– Mindkét utca sűrűn lakott, emiatt forgalmas is, de ha nyer a pályázatunk, akkor több száz lakos életminőségét tudjuk javítani ezzel. A későbbiekben is elsőbbséget fognak élvezni azok az utcák, amelyek valamilyen főúthoz kapcsolódnak. Az Orgona utcát például egy másik pályázati konstrukcióban tervezzük felújítani – mutatott rá a városvezető. 

Tájház- és szállásfejlesztés 

Az Élhető települések elnevezésű TOP Plusz-konstrukcióban pedig a tájház felújítására pályázott az önkormányzat. Mint azt Ménes Andrea kifejtette, az épület állaga az évek alatt leromlott, a működtetése ebben a formában nem költséghatékony, emiatt is pályáznak fejlesztési forrásra. – Amellett, hogy bemutatótér, szállásként is funkcionál. Több nyári tábort is tartunk ott. Ilyen például a H. Csongrády Márta által szervezett női alkotótábor, amely nemzetközi résztvevőket is fogad, valamint a Fátyol Zoltán vezette képzőművészeti és grafikai alkotóműhely tábora is – emelte ki a polgármester.

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában