Hitélet

2022.07.31. 09:09

Fiatalokkal zarándokolt Palánki Ferenc megyéspüspök

Az atya gyalogos zarándoklaton kísérte a fiatalokat a Debreceni-Nyíregyházi Egyházmegye búcsújára, Máriapócsra.

Forrás: dnyem.hu

MENÖK! – Merjünk Növekedni Krisztusban! Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya is csatlakozott a katolikus egyházmegyei ifjúsági tábor utolsó két napjához. Ekkor a fiatalok Szilvásvárad után már a leveleki egyházközség vendégszeretetét élvezték, ahol a péntek délutáni strandolást követően lelki esten folytatták az önmaguk felé vezető belső útjukat – adta hírül a dnyem.hu.

A július 25-31-ig tartó, egyhetes tábor résztvevői ugyanis a test-szellem-lélek egységét megtapasztalva önmaguk elfogadásának útját járták be. A mélységet és magasságot nemcsak a kalandos tevékenységek, túrák ajándékozták, hanem a mindennapi szentmisék és az elhangzott előadások, tanítások.

Forrás: dnyem.hu

A tábor utolsó „tanítója” Palánki Ferenc püspök atya volt, akinek gondolatai a lelkiismeretre irányultak a Leveleken bemutatott szombat reggeli szentmisén, amelyen részt vett Lengyel József helyi plébános és Németh István káplán atya, a tábor főszervezője. A főpásztor a tanításához a Keresztelő János vértanúsága című napi evangélium (Mt 14,1-12) részletének három alakjáról beszélt: Heródes Antipász fejedelemnek megszólalt a lelkiismerete, amikor hallott Jézusról, az Ő csodáiról, és azt mondta a szolgáinak, hogy talán Keresztelő János támadt fel a halálból –, akit ő gonoszul kivégeztetett. Mi ez, ha nem a lelkiismeret megszólalása? A királyt szíven találta az igazság, szívesen hallgatta Keresztelő Jánost, de hogy elhallgattassa a figyelmeztetése miatt, ezért börtönbe záratta.

Mi is szívesen hallgatjuk az evangéliumot, eljárunk a templomba, meghallgatjuk a prédikációt, de mégis azt mondjuk, hogy megyek a magam útján, ne szóljon bele senki az életembe.

A püspök atya a helyes lelkiismeret példájaként Keresztelő Szent Jánosra utalt, aki egyetlen pozitív szereplőként volt jelen. A próféta azért figyelmeztette a királyt, mert az házasságtörésben élt, testvére feleségét vette feleségül. János volt az utolsó ószövetségi, és mondhatjuk az első újszövetségi próféta. A prófétának pedig az a dolga, hogy ne az emberek fejére olvassa a bűneiket, hanem Isten útjára terelje őket.

Mi, keresztények mindannyian megkaptuk a prófétai küldetést is, vagyis az életünk példájával segítenünk kell a többi embert Isten útjára rátalálni, azon megmaradni.

Keresztelő Szent János prófétaként nem azt mondta: ne szólj szám, ne fáj fejem, hanem hitelesen képviselte az igazságot.

A lelkiismeret kérdésében fontos szereplő az asszony, akivel Heródes Antipász bűnös kapcsolatban élt, aki előre felkészítette a lányát arra, hogy ha a király jutalmat ígér neki, akkor kérje Keresztelő János fejét. Egyrészt senkinek nincs joga a másik ember életét elvenni, másrészt felmerül a kérdés, hogy Szalóme anyja milyen példát mutat a lányának?

Mi milyen példát mutatunk a fiataloknak, mit adunk át a következő nemzedéknek?

Keresztelő Szent János kitartott az igazság mellett és ezért vértanúságot szenvedett. Jézus azt mondta róla: „asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál” (Mt 11,11). János tudta azt, hogy mi az ő dolga, neki rá kell mutatnia Jézusra, az Isten Bárányára: „Íme, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit” (Jn 1,29). Keresztelő János nagyon is jól ismerte önmagát és a feladatát, mert amikor teljesítette a küldetését, akkor így szólt: „Neki növekednie kell, nekem kisebbednem” (Jn 3,30).

Ő mert növekedni Krisztusban – fogalmazott a püspök atya, majd örömét fejezte ki a fiataloknak, hogy ők is mernek növekedni Krisztusban, hogy fejlesztik, nevelik, alakítják a lelkiismeretüket Jézus tanítása szerint. Majd arra biztatta őket, hogy ne kiskapukat kereső, másokon átgázoló emberek legyenek, mint a hatalmaskodó Antipász és felesége, vagy annak leánya, hanem Keresztelő Jánoshoz hasonlóan legyenek prófétai életűek, legyenek tisztában a küldetésünkkel.

Forrás: dnyem.hu

A szentmisét követően a fiatalok Palánki Ferenc püspök atya vezetésével már gyalogos zarándokként folytatták útjukat Máriapócs felé, ahol másnap, július 31-én együtt vesznek részt a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúján. A búcsúi szentmise 11 órakor kezdődik, főcelebránsa és szónoka dr. Udvardi György veszprémi érsek lesz.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában