Visszatérő probléma

2022.07.02. 07:00

Eltüntették a Derék utcán magasodó hulladékhegyet

Hetekig derekasan lomtalanítottak ismeretlenek. Illegálisan.

Június 26-án már nyoma sem volt a hulladéknak, rendezték a környéket | Forrás: Kiss Annamarie

Hetek óta dagadt a szeméthegy Debrecenben, a Derék utca 22. szám alatt. Azzal kezdődött, hogy valaki lerakott oda egy kisebb mennyiségű hulladékot. Onnantól kezdve, mint a közeli lakók és az átmeneti otthon dolgozói június 20-án érdeklődésünkre elmondták, folyamatosan érkezett a lom, ruhák, bútorok. Közben cserélődött a lerakott szemét, mert sűrűn látogatják a helyet a guberálók is. Tudomásunk szerint lakossági bejelentés ezzel kapcsolatban nem érkezett a városházára, de azt megtudtuk, hogy a közelben kamera is található. 

Június 20-án megkerestük a polgármesteri hivatal illetékes osztályát. Arra voltunk kíváncsiak, mikorra várható a lomok elszállítása, a kamerafelvételeken próbálják-e majd azonosítani az illegális hulladéklerakókat, kezdeményeznek-e rendőrségi eljárást, várhatóan mekkora lesz a lerakó megszüntetésének költsége. Kérdéseinkre a hivataltól június 24-én érkezett válasz. 

„Debrecen önkormányzata fontos feladatának tekinti a lakókörnyezet rendben tartását annak érdekében, hogy a polgárok rendezett, tiszta, igényes környezetben töltsék mindennapjaikat. Ennek ellenére sajnálatos módon vannak olyan személyek, akik nem vigyáznak a közterületi értékekre, és nem tartják be a hulladékok elhelyezésére vonatkozó szabályokat sem. 

Évek óta visszatérő probléma, hogy az említett területen, a Derék utcán sajnálatos módon többször helyeznek el a meghirdetett lomtalanítási időponton kívül – ezáltal illegálisan – hulladékot, melynek elszállítása igen magas költséget ró az önkormányzatra. 

A Derék utca 22. környékén (Derék utca 20.) áprilisban volt legutóbb előre meghirdetett időpontban lomtalanítás. A Derék utca 20. előtt augusztusban várható újabb előre meghirdetett lomtalanítási akció a lépcsőházban élők számára. 
Az érintett területen a mintegy 40 köbméternyi, illegálisan elhelyezett szemét elszállítását a polgármesteri hivatal hatáskörrel rendelkező zöldterületi osztálya június 20-án haladéktalanul megrendelte, s a szemetet június 21-én el is szállították” – tudatta a hivatal.

Forrás: Kiss Annamarie

Tavasztól őszig 

Kitértek arra is, hogy a lakosság számára feleslegessé vált tárgyak kulturált elszállítása érdekében minden évben tavasztól őszig szervezett lomtalanítási napokat tart a hulladékok elszállításáért felelős Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. A lomtalanítást szövetkezetek, lakótelepek esetében közös képviselők, valamint a lakosok egyénileg egyaránt kérhetik a lomtalanítási űrlap kitöltésével, vagy az ügyfélszolgálati iroda elérhetőségein (4024 Debrecen, Vígkedvű Mihály u. 7., +36 (52) 563-944, ingyenesen hívható (52-es körzetből): 36 (80) 200-966, [email protected]). 

Megjegyezték:

nagy probléma, hogy a meghirdetett lomtalanítási nap előtt több nappal elkezdik kihelyezni a lakosok a feleslegessé vált dolgaikat. Ezzel azonban „a hulladék hulladékot vonz” elve érvényesülhet, és olyanok is odaszállíthatják a lomokat, akik nem az adott körzet lakói.

Az extrém mennyiségű elhelyezett lomon túl az a probléma is jelentkezhet, miszerint egyesek a napokkal korábban kihelyezett lomokra „szemet vetnek” és napokon keresztül őrzik azt, illetve órákon át ott tartózkodnak, és zavarják a környéken élők nyugalmát. 

„A Debreceni Közterület-felügyelet és a rendőrség munkatársai is folyamatosan járják Debrecen közigazgatási területét, és amennyiben közterületen illegális hulladék kihelyezését tapasztalják, megteszik a szükséges intézkedéseket a hatáskörrel rendelkező megyei kormányhivatal felé. A hulladék illegális kihelyezése hatóságilag tilos, amely szabálysértési eljárást eredményez. 

A társasházak esetén a közös képviselők fontos feladata, hogy a lomtalanítás pontos időpontját és helyszínét jól látható helyen és módon feltüntessék. Kiemelten fontos, hogy a lomoknak mindig olyan helyet jelöljenek ki gyűjtésre, ahonnan a tömörítő-, hulladékgyűjtő-gépjármű akadálymentesen el tudja szállítani azokat” – hangsúlyozták.

Cservenyák Katalin 

Tartsák be az időpontot!

A polgármesteri hivatal kéri a lakosokat, tartsák be a javasolt kihelyezési időpontot, vagyis legkorábban a meghirdetett lomtalanítási napot megelőző estén 18 órától, vagy aznap hajnalban (reggel 6 óráig) helyezzék ki a szükségtelenné vált holmikat! Amennyiben a lakosok a lomtalanítás során a rend megzavarására vagy a közösségi együttélés szabályainak megsértésére irányuló magatartást tapasztalnak környezetükben, állampolgári bejelentést tehetnek az ismert segélyhívó telefonszámokon, illetve értesíthetik a Debreceni Közterület Felügyeletet is – hangsúlyozza közlésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában