Vizit

2022.07.04. 17:06

Elköszönt az „északi rokon” a Debreceni Egyetemen

Markku Virri a munka folytatását ígérte.

Forrás: Unideb.hu

A Debreceni Egyetemre is ellátogatott Markku Virri leköszönő finn nagykövet, akit július elsején Keményfi Róbert, a bölcsészettudományi kar dékánja és Maticsák Sándor, a finnugor nyelvtudományi tanszék vezetője fogadott – írja az Unideb.hu. A nagykövet négyéves ciklusa alatt több alkalommal járt a városban és az egyetemen, hiszen Debrecent testvérvárosi kapcsolat is fűzi Finnországhoz, az intézményben pedig már a jogelőd Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem 1914-ben indult első tanévétől kezdve elérhető a hallgatók számára a finn nyelv. Manapság alapszakon finn specializáció keretében, illetve finnugrisztika mesterszakon lehet elsajátítani északi rokonaink nyelvét, megismerni irodalmát, kultúráját. A képzést doktori program teszi teljessé, ahol finn és finnugor nyelvészetből lehet disszertációt készíteni.

– A képzést finnországi ösztöndíjak egészítik ki, évente 10-12 hallgató jut el nyári egyetemekre, Eramus-szerződések keretében féléves ösztöndíjjal Helsinki, Turku, Jyväskylä és Oulu egyetemére – hangsúlyozta Keményfi Róbert, míg a diplomata elismeréssel szólt a Debreceni Egyetemről, és a megkezdett munka további folytatását ígérte. Részletek az egyetemi portálon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában