Mentés másként

2022.07.28. 14:00

Debrecenben nyílt meg az ország első Állatvédelmi Támogató- és Információs Központja

Állatokat ment, ivartalanít és gazdát talál az árva, magára hagyott állatoknak a debreceni központ.

Forrás: Czinege Melinda

Csütörtök délelőtt megnyitott az ország első Állatvédelmi Támogató- és Információs Központja a debreceni Halköz Üzletházban, ezzel Szilágyi Attila Balázs debreceni állatvédő évekkel ezelőtt született ötlete vált valósággá. Ahogyan azt korábban megírtuk, Szilágyi Attila Balázs régóta foglalkozik többek közt állatok gondozásával, mentésével és ivartalanításával. Elmondta, az elmúlt időszakban nagymértékben emelkedett az állatvédelmi problémák okán a megkeresési szám, s sok esetben a civilek, rászorulók nem tudnak a kérdéseikre választ kapni. Van, hogy azt sem tudják, az eset, amivel találkoznak, – kóbor állat, betegség, esetleg bántalmazás – valóban probléma-e, egyáltalán állatvédelmi kérdésről van-e szó. Az állatvédő ezért is tartotta fontosnak, hogy mihamarabb megnyíljon az Állatvédelmi Támogató- és Információs Központ, aminek főbb feladatai közé tartozik: állatmentő szervezetek támogatása, civilek állatmentési munkájában való segítségnyújtás, valamint ezek összehangolása.

Forrás: Czinege Melinda

– Az általunk kigondolt és megtervezett rendszer lehetővé teszi, hogy a szervezetek lokálisan sokkal nagyobb elérését kapjanak olyan nagy forgalmú helyeken, ahol az emberek elkerülhetetlenül szembe sétálnak kirakatokban elhelyezett tévé, plázákban található kivetítők – az örökbe fogadható kedvencekkel. Több ilyen projektünk van, amely jelen tudásunk szerint Európában innovatív, soha nem látott informatikai megoldásokat jelentenek – fogalmazott.

Országos hálózat kiépítése

Mint elmondta, felvették a kapcsolatot több hazai céggel, üzletlánccal, akik szeretnének a rendszerbe bekapcsolódni, és gazdát találni a cserben hagyott állatoknak. – Alapítványunk nem menhely, ennek ellenére, a jelenleg befogadott állataink száma 50 feletti. Mivelhogy a gazdásítás ideje alatti időszakot támogatjuk, megelőző karantént biztosítunk, illetve a saját mentéseink ellátását, elhelyezését is a rendelő oldja meg – jegyezte meg. Hozzátette, ez nem egy új dolog. Eddig is ezt csinálták, éjjel-nappal úton vannak, mentésekben vesznek részt, gazdásításban segítenek, ám a továbbiakban ez úgy fog folytatódni, hogy azok is be tudjanak kapcsolódni, akiknek mind ez idáig nem volt lehetőségük.

Forrás: Czinege Melinda

Szilágyi Attila Balázs azt is elmondta, a mentés mellett ingyenes ivartalanítást vállalnak szervezeteknek és civil rászorulóknak. – Bízunk abban, hogy nem mi leszünk az egyedüliek, akik a jövőben ezzel foglalkoznak, ugyanis nemcsak segíteni szeretnénk, hanem felhívni a figyelmet, igenis rajtunk áll: lesznek-e kóbor, gazdátlan állatok az utcákon – jegyezte meg az állatvédő. Kiemelte, az elmúlt két évben 1540 állatot ivartalanítottak. 

NE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában