Ilyenek a tapasztalatok

2022.07.20. 14:02

Beváltak megyénkben is az iskolaőrök

Az elmúlt egy év során huszonhat intézményben összesen öt esetben kellett intézkedniük.

Pusztán a jelenlétük is pozitív hatással volt a biztonság növekedésére az iskolákban

Az elmúlt tanévben 28 iskolaőr teljesített szolgálatot 10 általános és 16 középiskolában Hajdú-Bihar megyében. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint további 8 oktatási intézmény csatlakozik a programhoz a 2022-2023-as tanévben. Az új helyek feltöltésére jelenleg is toborozzák a jelölteket.

– Az iskolaőr olyan sajátos jogokkal felruházott, közfeladatot ellátó személy, aki az oktatási intézmény területén, tanítási időben dolgozik, a számára biztosított formaruhában (jelvénnyel, igazolvánnyal). Rendelkezik bizonyos intézkedési jogosultságokkal, mint például igazoltatás, helyszínbiztosítás, tetten ért személy visszatartása – ismertette kérésünkre a hatóság sajtóosztálya. Mivel az iskolaőr a rendőrség alkalmazásában áll, a területileg illetékes megyei rendőr-főkapitányság adott iskolával kötött együttműködési megállapodása szabályozza a közös feladatellátást, a gyermekek érdekeinek szem előtt tartásával. Az iskolaőrök munkáját az oktatási intézményekben már évek óta jelen lévő iskolarendőrök, illetve iskolai bűnmegelőzési tanácsadók is támogatják. – A 2021/22. tanév során megyénkben az iskolaőröknek 5 esetben kellett intézkedést végrehajtaniuk az oktatási intézményekben történő jogsértés miatt, amelyek következtében 4 esetben büntetőeljárás indult, testisértés, illetve garázdaság bűncselekmény miatt – ismertette az elmúlt tanév adatait a rendőrség.

Pozitív tapasztalatok az iskolákban

A tapasztalatokról érdeklődve megkerestünk megyénk tankerületi központjait és szakképzési centrumait is. A Berettyóújfalui Tankerületi Központ 5 általános iskolájában – Berettyóújfaluban, Pocsajon és Szerepen – teljesítenek szolgálatot iskolaőrök a program indulása óta. Ezekhez csatlakozik szeptembertől további 5 intézmény Berekböszörményből, Hencidáról és Derecskéről.

– Az iskolaőrök jelenléte pozitívan befolyásolja az iskolai légkört, erősíti az iskolai közösséget és segíti a kommunikációt. Három iskolában kellett eddig hatékonyan közreműködniük a házirend szabályainak betartatása, konfliktusok kialakulásának megakadályozása és tanulói rosszullét miatt. A program eredményeként kirívó magatartási problémák és esetek nem történtek – mondta Majosi Pálma tankerületi igazgató. Minden intézményben pozitívnak és eredményesnek értékelik az iskolaőr munkáját, amely növeli a pedagógusok, iskolai dolgozók, tanulók biztonságérzetét. Az iskolai élet szabályainak betartásában kulcsszerepet vállalnak. – Az intézményekben dolgozó iskolaőrök határozottak, segítőkészek és udvariasak, jogaikkal, hatáskörükkel tisztában vannak. Jelenlétükre továbbra is számítanak az iskolák – tette hozzá.

Már a jelenlétük is kedvezően befolyásol

Hasonlóan jók a tapasztalatok a Debreceni Tankerületi Központ azon három intézményében, amelyekben 2021 ősze óta dolgozik iskolaőr. Az elmúlt tanév során hivatalos intézkedés nem történt.

– Az intézményekben az iskolaőr jelenléte főként preventív és hatékony visszatartó erő, a tanulók részéről a kisebb-nagyobb kihágások megszűntek, melyet az iskolaőr és a pedagógusok konstruktív együttműködésének tulajdonítanak az intézmények – fogalmazott kérdésünkre Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató, aki hozzátette: a következő tanévtől további három intézményük jelezte csatlakozási szándékát a programhoz. Szintén az iskolaőrök jelenlétének hatékonyságáról számolt be a Hajdúböszörményi Tankerületi Központ, amelynek két intézményében vannak jelen a rendőrség képzett munkatársai. Tóth Lajos Árpád igazgató véleménye szerint, jelenlétük kedvezően befolyásolja a tanulók magatartását különösebb beavatkozások nélkül is.

– A Debreceni Szakképzési Centrum mind a 11 szakképző intézményében működik iskolaőrség, jellemzően 1 fővel. A következő tanévben tervezetten valamennyi iskolánk marad a programban, létszámbővítésről nincs tudomásunk, ezirányú igényt pedig nem fogalmaztunk meg – tájékoztatott Szilágyi Sándor főigazgató. Az elmúlt tanév folyamán komolyabb konfliktusok nem adódtak sem a diákok között, sem a diákok és oktatóik között. Egy esetben sem volt szükség iskolaőri intézkedésre, elegendő volt a tanulók figyelmeztetése is. – Az intézmények beszámolói szerint az iskolaőrök hozzájárultak a tanulók szabálykövetésének megerősítéséhez, a kezdődő konfliktusok megelőzéséhez, a szubjektív biztonságérzet növeléséhez. Munkájuk hasznos, támogató; jelenlétük megnyugtató az iskolai közösségek számára – tette hozzá.

A parlament 2020 nyarán döntött az iskolaőrprogram elindításáról, melynek célja az iskolai erőszak visszaszorítása. Az országban mintegy félezer oktatási intézményben teljesítenek jelenleg szolgálatot, szeptembertől pedig újabb száznegyven intézmény csatlakozik. A Klebersber Központ tájékoztatása szerint, az elmúlt félévben összesen hetvenegy helyszínen kellett intézkedniük az iskolaőröknek: egyebek mellett diákverekedéseket akadályoztak meg, illetve agresszív szülőkkel szemben intézkedtek. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában