A teherbírása rendben van

2022.07.06. 20:00

Betondarabok hullanak a Faraktár utcai hídról

Már elkészültek a teljes körű felújításhoz szükséges kiviteli tervek is, a többi „csak” a pénz függvénye.

A több mint 40 éves létesítmény a Budapest és Záhony közötti vasúti pályát keresztezi

Fotó: Molnár Péter

Ismét öklömnyi betontörmelékek potyognak a debreceni Faraktár utcai felüljáróról helyenként (például a Faraktár utca 42. szám előtt), a korábban kihelyezett védőháló ellenére is

– tapasztaltuk a napokban a helyzetet, amely a gyalogosokat és az ott parkoló autókat is veszélyezteti

Erről értesítettük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t, s egyúttal azt kértük, hogy küldjenek tájékoztatást a létesítmény koráról, állapotáról és biztonságosságáról, az utóbbi években elvégzett állagmegőrző és -javító karbantartásokról, valamint arról, hogy milyen módszerek, eszközök stb. révén tehető biztonságossá a híd.

Omlás a Faraktár utcai felüljárón, a Dobozi lakótelep felőli részen
Forrás: Kiss Annamarie

Megvan az építési engedély

Érdeklődésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kifejtette: – Társaságunk minden évben előre meghatározott költségvetési forrásokból láthatja el az éves üzemeltetési és fenntartási feladatait. Ezen felül az út- és hídfelújítási munkák külön, többnyire országos programok révén valósulhatnak meg.

A Faraktár utcai felüljáró esetében megtörtént a felújítási beruházáshoz elengedhetetlenül szükséges részletes előkészítő munka, valamint a teljes körű felújításhoz szükséges kiviteli tervek is elkészültek.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy a beavatkozás építési engedélye rendelkezésre áll, s a tervezett felújítások a beruházáshoz szükséges források rendelkezésre állása után kezdődhetnek el. Addig is a társaság minden, rendelkezésére álló eszközzel azért dolgozik, hogy a felüljárót a közlekedők balesetmentesen használhassák.

– Fontos rögzíteni, hogy a híd szerkezetén keletkezett korróziós leválások miatt a híd nincs veszélyes állapotban – húzta alá Pécsi Norbert Sándor. – A híd tartószerkezetén a korrózió okozta leválások a híd teherbíró képességét nem befolyásolták, és korlátozások bevezetésére sincsen szükség.

A lehulló betondarabok az autókat és a gyalogosokat is eltalálhatják
Forrás: Kiss Annamarie

Hálókat is telepíthetnek

A kommunikációs osztályvezető felidézte: a hídnak azokon a szerkezeti részein, ahol betonleválásokat észleltek, acéldrót védőhálót szereltek fel két évvel ezelőtt. Ezen túl 2020-ban és 2021-ben betonkorrózió-késleltető impregnáló anyagot szereztek be, mellyel a debreceni mérnökség lekezelte a szükséges felületeket. A hidat folyamatosan ellenőrzik, ám a legutóbbi ilyen bejáráskor lehulló darabokat nem észleltek. A további szakaszokon, ahol mégis leválás tapasztalható, az eddigiekhez hasonló hálót telepítenek majd – tudta meg a Napló.

A Faraktár utca 42. szám elé esett hídtörmelékek
Forrás: Kiss Annamarie

– Társaságunk debreceni mérnöksége az elmúlt években a rendelkezésünkre biztosított források erejéig is mindent megtett a biztonságos közlekedés fenntartása érdekében

– elevenítette fel a kommunikációs vezető. – Ezért a szakembereink elvégezték a hídkorlát szerkezeti javítását, festését, a víznyelők tisztítását, a vízelvezetés korszerűsítését és cseréjét a pilléreken, a veszélyes, repedt betonrészek eltávolítását, a dilatációs elemek mosását, takarítását, a hídlépcsők javítását és az aszfaltozási munkálatokat is.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában