Megszólalt a polgármester

2022.07.01. 11:11

Áll a bál Derecskén, feloszlatta magát a képviselő-testület

Időközi választások lesznek a Hajdú-Bihar megyei városban.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere

Forrás: Napló-archív

Három órán át tartott Derecske város képviselő-testületének csütörtöki ülése, melynek legfőbb napirendi pontja az a képviselői előterjesztés volt, amely az önkormányzatot irányító szerv feloszlatását kezdeményezte.

A hat képviselő általi előterjesztés indokolása szerint a korrekt tájékoztatás és a képviselő-testületi döntések tiszteletben tartásának hiánya miatt a feloszlatást kezdeményezők nem látják biztosítottnak a város működésének folyamatos fenntartását. Hivatkoznak egyebek mellett korrupciógyanús ügyekre, a képviselői munka akadályoztatására, valamint a korrekt információáramlás hiányára is.

Bordán Szabolcs polgármester megkeresésünkre elmondta: sem a beadványban, sem pedig a csütörtöki ülésen nem került elő olyan dokumentum, nem hangzott el olyan érdemi információ, amely alátámasztaná az ellene hozott vádakat.

– Az említett beadvány emberi méltóságomat mélyen sértő rágalmakat és légből kapott vádaskodásokat tartalmazott. A képviselőtársaim felé kérdéssel éltem, hogy ha már dokumentumokkal nem egészítik ki a beadványukat, akkor tegyék meg ezt szóban az ülés keretein belül. Erre azonban nem került sor, a tényeket mellőzve, tőmondatokban tudatták velem, hogy a testület mindenáron feloszlatja önmagát – idézte fel a városvezető. A polgármester leszögezte: tiszta lelkiismerettel végzi immár két és fél éve munkáját; törvénytelen, a város fejlődését akadályozó lépéseket nem tett, ilyen döntéseket nem hozott. – Olyan harcokat vívtam meg, melyek kimenetele több esetben sem kecsegtetett kedvező végkifejlettel Derecske számára. Mégis sikerült alpolgármester asszonnyal közösen megnyernünk ezeket a csatákat, melynek köszönhetően városunk tovább haladhatott a fejlődés útján – tette hozzá.  

A helyi önkormányzatok időközi választásáról szóló hatályos jogszabályok értelmében a helyi választási bizottság tűzi ki a választás időpontját. Mivel a képviselő-testület önmagát oszlatta fel, így a választás költségeit az önkormányzat saját költségvetéséből kell finanszírozza. – Az összeg 4 millió forint. A testület az idei évi költségvetés terhére kívánja előteremteni ezt az összeget, melynek következményei a korábbi ciklusok felülteljesítésének köszönhetően a város adófizetőinek pénzéből kerülhet csak elvonásra. Ez arra enged következtetni, hogy a testület említett tagjai érdektelenül viseltetnek az iránt, honnan és miből lesz finanszírozva a választás – fogalmazott Bordán Szabolcs.  

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában